Як українці ставляться до вимоги Путіна залишити Мелітополь у складі Росії – результати опитування

Как украинцы относятся к требованию Путина оставить Мелитополь в составе России - результаты опроса

Третій рік Мелітополь перебуває під російською окупацією, але його мешканці не втрачають надію на звільнення. Тим часом в українському суспільстві обговорюються умови майбутнього перемир'я і статусу захоплених територій.

Більшість українців, як і раніше, не готові виконувати вимоги Росії для завершення війни, свідчать дані опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 8 по 15 серпня 2024 року. Про це повідомляє Радіо Свобода.

«На визнання окупованих територій частиною РФ навіть заради припинення війни готові піти лише 9% українців (у серпні 2023 року — менше 5%), а неприйнятним це вважає 81% (у серпні 2023 року — 90%), причому незалежно від віку респондентів. Так само це неприйнятно для більшості в усіх макрорегіонах: на Заході та в Центрі — по 84%, на Півдні — 76%, на Сході — 72%», — ідеться в повідомленні.

Близько третини українців (32%) вважають, що початок переговорів із Росією про припинення війни можливий тільки після звільнення всіх українських територій, встановили дослідники.

«У ставленні до умов для переговорів є певні регіональні відмінності. Так, готовність до переговорів уже зараз без особливих передумов найчастіше фіксується на Півдні (36%) та Сході (27%), тоді як на Заході та в Центрі цей показник становить 15%. Водночас у безперспективності ідеї домовлятися з Росією не тільки зараз, а й загалом, переконані дещо більше на Заході (21%) і меншою мірою на Півдні (13%)», — інформують у Фонді “Демократичні ініціативи”.

Соціологи опитали 2017 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах, які не є окупованими, і в місцевостях, де не ведуться бойові дії.

Джерело

Новости Украины