Новорічні свята супроводжуються застіллями з великою кількістю їжі. Якщо ви піклуєтесь про власне здоров’я та здоров’я ваших близьких – прислухайтесь до порад лікарів, завдяки яким ви гарантовано отримаєте гарний настрій та самопочуття під час радісних святкувань: • заздалегідь обдумайте меню. Рекомендуємо максимально зменшити в святковому меню наявність страв з високим вмістом жирів та вуглеводів. Слід віддавати перевагу овочам, відварному або запеченому м’ясу, рибі, фруктам та зелені; • не готуйте багато салатів, до того ж часто із несумісних продуктів. Не заправляйте страви соусами та майонезом заздалегідь, робіть це безпосередньо перед подачею на стіл; • слідкуйте за термінами придатності як страв, так і продуктів з яких готуєте; • урізноманітніть своє меню в будні дні щоб утриматись від переїдань за святковим столом; • у період свят дотримуйтесь звичного режиму харчування. Голодувати весь день, щоб добряче поїсти ввечері – погана ідея. Робіть інтервали між трапезами: не менше трьох та не більше 4,5 годин, а також слідкуйте за розмірами порцій; • в гостях не намагайтесь куштувати все підряд – краще вибрати кілька страв і обмежитися ними. Якщо ж ви все-таки вирішили спробувати увесь асортимент, то поглинайте страви хоча б у невеликих кількостях; • будьте обережні з екзотичними стравами. Куштувати незнайомі продукти слід обережно, «дегустаційною» порцією через ризик виникнення алергічної реакці. Терміни зберігання найбільш популярних новорічних страв у холодильнику: • для салату «Оселедець під шубою» , оскільки потрібен час на просочення – 24 години; • для салату «Олів’є» в заправленому вигляді – 4 години; • для класичного салату «Крабовий» з різними додатковими інгридієнтами – 24 години (у заправленому вигляді) та 48 годин (без заправки); • для фаршированих яєць за умови, що яйця були зварені круто не менше 15 хвилин, термін зберігання – 1-2 доби; • м’ясний холодець , заливне з риби/ м’яса може зберігатися при температурі від 0 до +6 С — 2-3 дні. Звертаємо Вашу увагу, що через віялові відключення електроенергії термін зберігання продуктів значно зменшується. Нехай ці свята подарують вам море приємних емоцій, щастя та добра, а поради допоможуть підготуватися до святкового застілля, після якого у вас залишаться тільки найприємніші спогади. Джерело: КЗОЗ КМР «Міський медичний центр здоров’я та медицини спорту».