Яка доля дитячих садочків, Хмельницької ТГ, без укриттів

За інформацією: Суспільне Хмельницький.

Фото: Суспільне Хмельницький

Чотири з 65 дитячих садочків у Хмельницькій громаді зачинені через відсутність укриттів. Про це Суспільному розповіла виконувачка обов’язків директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Ольга Кшановська. За її словами, діти з цих чотирьох дошкільних закладів переспрямовані по дитячих садочках Хмельницького.

Яка доля очікує на дитячі садочки без укриттів, дізнавалось Суспільне Хмельницький.

Хмельничанка Альона Паськова розповідає, що через відсутність укриття в єдиному дитячому садочку у їхньому мікрорайоні, змушена возити трирічного сина до дошкільного навчального закладу у сусідньому районі. Каже, через це прокидаються на годину раніше.

"Я – працівниця критичної інфраструктури. Мій чоловік також. Нам дуже незручно возити нашу дитину за п’ять зупинок від нашого будинку. Хотілося б, щоб наші діти були в нашому садочку, близько біля дому, це було б зручно і дітям, і нам, щоб у нас було безпечне укриття", – сказала Альона.

Ні в будівлі дитячого садочку, ні на території, ні поруч немає приміщення, яке можна було б використовувати на випадок повітряної тривоги для 250 дітей та працівників, які можуть одночасно перебувати в закладі дошкільної освіти, розповідає його директорка Інна Юркова: "Ми зверталися до управляючої муніципальної компанії, яка обслуговує нашу територію, щодо можливості виділення приміщення поруч. Але, на жаль, такого приміщення немає. Водночас ми зверталися і до директора підприємства, великого потужного підприємства, яке поруч з нашим садочком щодо укриття, але, на жаль, вони теж не можуть нам надати таке приміщення".

За словами Інни Юркової, у закладі є два підвальних приміщення, площею вісім та двадцять квадратних метрів.

"За підсумками обстеження нашого укриття нам було рекомендовано використовувати його лише на 20 осіб. До нас декілька разів приїжджали представники Хмельницької міської ради, у нас був представник будівельної компанії й вони дійшли висновку, що нам потрібно будувати укриття. Воно має бути окремим від будівлі", – розповіла директорка закладу дошкільної освіти.

Нині приблизно 200 з 300 дітей з садочка відвідують заклад дошкільної освіти у сусідньому мікрорайоні, каже Інна Юркова: "В серпні й до середини листопада у нас вибуло близько 30 дітей. Коли батьки писали заяву на відрахування, майже всі говорили, що як тільки садочок відкриє двері, вони до нас повернуться".

Поки приміщення дитячого садочку простоює, здавати його в оренду не планують, каже виконувачка обов’язків директора департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Ольга Кшановська.

"Юридично ми не можемо здавати в оренду комунальну власність. Тому що це власність Хмельницької міської ради. Взагалі такого питання не розглядалось. Не тільки про цей садочок, взагалі, в цілому ми категорично проти, щоб в наших закладах здійснювалась та діяльність, яка не повинна здійснюватись", – говорить Ольга Кшановська.

Нині чотири з 65 дитячих садочків у Хмельницькій громаді зачинені через відсутність укриттів, розповідає Ольга Кшановська: "Це три в місті Хмельницький і один в громаді. Діти даних чотирьох закладів переспрямовані по територіальній приналежності до найближчого садочка. Ми в бюджет 2023 року клопочемо про закладання коштів на проєктно-кошторисну документацію будівництва укриттів. Далі будемо клопотати про виділення коштів на їх будівництво".

Новости Украины