Які продукти корисно їсти взимку: поради лікарів


Правильне харчування – це вживання цільних продуктів і свіжих неперероблених інгредієнтів (включно з урахуванням сезонності), які містять  багато поживних речовин. Сезонні продукти є доступнішими й зазвичай дешевшими, аніж продукти, які не є сезонними.

Які продукти корисно їсти взимку? Про це інформує Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Корисні овочі, які варто їсти взимку:

Буряк – має яскравий червоний колір завдяки антиоксидантам і містить  вітаміни, мінерали, харчові волокна, що сприяють здоров’ю серця, печінки, знижують ризик серцевих захворювань і холестерину.

Броколі – є багатим джерелом вітамінів, мінералів, має низьку  кількість калорій, ідеальний для здорового харчування.

Капуста — містить необхідні вітаміни та антиоксиданти, є низькокалорійною, має захисні властивості від раку, корисна для травної системи. Квашена капуста містить корисні бактерії для кишківника.

Морква – джерело каротину, що перетворюється на вітамін А, що корисно для кісток, волосся, шкіри, імунної системи, очей. Морква сприяє здоров’ю травлення, містить калій, що підтримує  нормальний кров’яний тиск та загальне здоров’я серцево-судинної системи.

Гарбуз – містить  високий рівень бета-каротину, важливого антиоксиданту, який перетворює вітамін А та сприяє запобіганню старіння, дегенеративним захворюванням.

Квасоля – багата на клітковину, вітамін К, антиоксиданти, вітамін С, фолієву кислоту та калій, що сприяють здоров’ю крові, кісток та загальному здоров’ю .

З корисних фруктів та ягід є:

Яблука – універсальний продукт, який можна  вживати як в сирому вигляді так і в  кулінарних стравах, вони містять  клітковину, антиоксиданти, пектин, що сприяють здоров’ю серця, кишківника та зниженню холестерину.

Виноград – є багатим джерелом клітковини, вітаміну С, калію та енергії, корисний сам по собі, в салатах, десертах, або з сиром та іншими продуктами.

Ківі – багатий на вітамін С, Е, клітовину, корисно впливає  на імунну систему та рівень холестерину.

Груші – містять харчові волокна, калій, вітамін С, містять натуральні цукри та надають  енергію, корисні  для імунної системи та травлення.

Банани – багаті на калій, який підтримує артеріальний тиск та баланс рідини крові, містить амінокислоту триптофан, яка може впливати заспокійливо, роблячи їх ідеальними для вживання пізно ввечері.

Журавлина – багата на антиоксиданти, вітаміни та клітковину, що підтримує імунну систему, зміцнює серце, використовується  при лікуванні циститів та сприяє загальному здоров’ю.

Яку рибу корисно споживати взимку?

Скумбрія  та сардини – є корисними джерелами магнію, селену, вітаміну Д та омега-3 жирних кислот та сприяють здоровю серця, підтримують нормальний рівень   холестерину в крові, покращують функцію мозку, сприяють зміцненню кісток.

Горіхи та сухофрукти як корисні солодощі:

Горіхи та сухофрукти особливо корисні для організму взимку, оскільки вони надають  додаткову енергію та підтримують здоров’я в цей період. Всі види горіхів є багатими джерелами омега-3 жирних кислот, які підтримують здоров’я серця і мозку, містять велику кількість білка, вітамінів Е, В, які сприяють загальному здоров’ю та позитивному енергетичному обміну. Сухофрукти  та інші корисні солодощі (мед, чорний шоколад, насіння соняшника, родзинки, фініки, інжир) – багаті антиоксидантами, підтримують імунну систему, покращують травлення, підтримують здоров’я кишківника, є джерелом мінералів таких як залізо, магній, які зміцнюють організм  та запобігають втомі.

Взимку організм потрібен отримувати достатню кількість рідини. Не забувайте про звичайну воду, а також фруктові та овочеві соки, трав’яний чай, чорний та зелений чай, компоти, морси, киселі зроблені з фруктів.

 

Джерело

Новости Украины