Якість води у річках Сейм та Десна на Чернігівщині покращується, а на Сумщині — ймовірне повторне забруднення

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Мертва риба пливе по воді. Суспільне Чернігів

Якість води у річках Сейм та Десна на Чернігівщині покращується. Натомість у Сеймі в межах Сумської області спостерігається подальше погіршення.

Такі результати досліджень станом на 17 вересня оприлюднило Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України на своїй Facebook-сторінці.

Як змінюється ситуація на Чернігівщині

Зокрема, згідно з повідомленням, у річці Сейм на Чернігівщині фіксується збільшення вмісту розчиненого у воді кисню до 7,55-7,96 мг/дм3, показник хімічного споживання кисню перебуває в межах 29-30 мг/дм3. По азоту загальному, залізу загальному, нітритах, фосфатах та хлоридах перевищень не зафіксовано.

Щодо Десни, то результати вимірювань проб води з річки свідчать про покращення якості води у всіх пунктах.

"За результатами вимірювань пріоритетних забруднюючих речовин проб води річок Сейм та Десна у Чернігівській області, перевищень екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, летких органічних сполук, а також важких металів не виявлено".

Також спостерігається зменшення вмісту марганцю у воді. Наразі його кількість перевищує норму в 1,5 раза проти 2,6, що було зафіксовано 15 вересня.

Як повідомив в коментарі Суспільному начальник Державної екологічної інспекції в області Сергій Жук, на Чернігівщині на всіх точках моніторингу вже протягом трьох діб не зафіксований мор нової риби. За його словами, та риба, яку зараз подекуди бачать люди, загинула ще 5-6 днів тому, про це свідчить її стан.

"Кількість кисню, яка є наразі у воді, дозволяє рибі жити. Є остаточні явища, тобто та риба, що загинула 5-6 днів тому, яка випливає з-під корчів тощо. Нова риба не гине. Тобто можна сказати, що на Чернігівщині мор риби зупинився".

Яка ситуація на Сумщині

Як інформує Міндовкілля, в річці Сейм на Сумщині спостерігається подальше погіршення якості води у верхніх пунктах моніторингу на ділянці до села Мутин.

Зокрема, у річці в межах села Чумакове зросло хімічне споживання кисню (з 84,2 до 104,2 мг/дм3, при нормі 30 мг/дм3) та збільшився вміст завислих речовин.

Також зросли показники азоту амонійного (з 1,75 до 2,25 мг/дм3, при нормі 2 мг/дм3), а розчинений кисень — знизився (з 3,6 до 1,36 мг/дм3, при нормі не менше 4 мг/дм3).

У міністерстві припускають ймовірність повторного органічного забруднення.

"Усі органи влади, залучені до локалізації забруднення, з'ясовують причини ймовірного повторного органічного забруднення", — йдеться в повідомленні.

За інформацією Сумської ОВА мор риби у річці Сейм на Сумщині пов'язаний із забрудненням води органічними речовинами. Такі підсумки засідання обласної комісії з питань надзвичайних ситуацій.

"Проведені дослідження показали, що повторний мор риби пов'язаний із забрудненням води органічними речовинами. В Україні жодного такого виробництва немає поблизу, натомість такі потужності наявні неподалік від нашого кордону на території РФ, відходи від якого росіяни можуть скидати у річку", — йдеться в повідомленні ОВА.

Як пояснив Суспільному чернігівський еколог Юрій Карпенко, навіть, якщо відбулося повторне забруднення, прогнозувати, коли воно дістанеться Чернігівської області наразі зарано. Треба постійно моніторити стан води в річці. Адже ситуація може змінюватися в залежності від температури повітря, опадів, швидкості течії та інших чинників.

Що відомо про забруднення річок Сейм та Десна на Чернігівщині

Нагадаємо, вперше про забруднення Сейму на Чернігівщині стало відомо 26 серпня. В річці масово гинула риба, а сама вода стала чорного кольору. У воді виявили перевищення вмісту амонію та критично низький рівень кисню.

28 серпня забруднена вода з річки Сейм вже дійшла до Десни поблизу села Велике Устя, що у Сосницькій громаді.

9 вересня мертва риба з'явилася у Десні в межах Чернігова. Після цього за два дні з річки в межах міста зібрали сім тонн такої риби.

За результатами проб води у річках Сейм та Десна, які відбирали 10 вересня, зафіксували забруднення органічного характеру. Воно, як повідомляло Міндовкілля, 14 серпня потрапило у річку Сейм із цукрового заводу в селищі Тьоткіно Курської області РФ.

Станом на 11 вересня сума збитків довкіллю через забруднення річок Сейм та Десна (в межах Чернігівської та Сумської областей) склала понад 405 мільйонів гривень.

Читати ще

Читати ще «Це екологічна катастрофа»: півтори тонни мертвої риби за день зібрали із Сейму жителі села Нові Млини на Чернігівщині

Читати ще На Чернігівщині заборонено виловлювати та переміщувати рибу із забруднених річок Десна та Сейм у закриті водойми

Читати ще У Сейм потрапило 5700 тонн продуктів переробки цукру із заводу на Курщині, — науковці

Новости Украины