Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму


Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму

Голосування у Європарламенті (фото — пресслужба ЄП)

23 листопада Європейський парламент проголосував за резолюцію, в якій Росія проголошена державою-спонсором тероризму за її повномасштабну війну проти України та воєнні злочини, скоєні в Україні протягом останніх дев’яти місяців. Голосування відбулося близько полудня.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

17 листопада після чотирьох годин дискусій було узгоджено текст резолюції.

«Європарламент рішуче засуджує воєнні злочини та акти терору проти цивільного населення, вчинені РФ та її поплічниками для досягнення руйнівних політичних цілей в Україні та на території інших країн, і визнає Росію державою-спонсором тероризму та державою, яка використовує терористичні методи», – йдеться в тексті.


Європарламент визнав Росію державою-спонсором тероризму

Це зроблено «у спробі підготувати ґрунт для притягнення президента Путіна та його уряду до відповідальності перед міжнародним трибуналом», йдеться у пресрелізі, який передував голосуванню.

Євродепутати вказали, що їхня резолюція – реакція ще на квітневий заклик президента Володимира Зеленського визнати РФ державою-спонсором тероризму.

Президент Зеленський привітав рішення Європарламенту: «Росію необхідно ізолювати на всіх рівнях і притягнути до відповідальності, щоб покласти край її багаторічній політиці тероризму в Україні та світі».

Читайте також: Група Єрмака-Макфола: Держсекретар США має визнати Росію спонсором тероризму

Deutsche Welle пише, що ця резолюція начебто «не матиме юридичних наслідків», зокрема й тому, що Європарламент «має обмежений вплив на питання зовнішньої політики ЄС».

За словами єврокомісарки з внутрішніх справ Ілви Йоханссон, зараз у ЄС немає правової бази для визнання третьої країни державою-спонсором тероризму.

Посол України в ЄС Всеволод Ченцов, реагуючи на це, сказав у жовтні, що офіційний Київ «не сприймає аргументи, що подібної практики чи законодавства не існує; потрібно… створити для цього відповідну основу».

  • 13 жовтня 2022 року ПАРЄ проголосувала за резолюцію, де режим у РФ названо терористичним.
  • Станом на кінець листопада парламенти Польщі, Чехії, Латвії, Литви та Естонії зробили те саме.
  • Попри заклики, зокрема Сенату, Білий дім уникає застосування до РФ такого терміна, тому що це нібито «не найкращий спосіб» притягти Кремль до відповідальності.
  • Глава МЗС Кулеба не здається – каже, ми й раніше чули «ні». Раніше він пояснив, що дасть визнання Росії спонсором тероризму.
  • У списку США країн-спонсорів тероризму – Сирія, Іран, Куба та КНДР.
  • У Європарламенті хочуть, щоб кремлівську ПВК Вагнера визнали терористичною організацією.

Читайте колонку: Шантаж, злидні й жага крові: чому Росію слід визнати державою-терористом

Джерело

Новости Украины