IKEA повертається в Україну: до відкриття готують магазин у Києві

Магазин IKEA у Німеччині. Frank Soellner/Getty Images

Центральний офіс шведської компанії IKEA — найбільший у світі ритейлер меблів і товарів для дому — прийняв рішення про повернення на український ринок. Компанія припинила свою роботу в Україні після повномасштабного вторгнення Росії.

Про це повідомляє видання Forbes Ukraine з посиланням на чотири джерела, серед яких — двоє топменеджерів торговельних центрів та двоє консультантів з комерційної нерухомості.

Зазначається, що рішення про відновлення роботи шведське керівництво IKEA ухвалило у травні. Нині готується до відкриття магазин у Києві.

"Важливим сигналом для головного офісу ІКЕА стало повернення та успіх H&M, також вони уважно слідкували за відновленням роботи Inditex", — сказав співрозмовник у міжнародній девелоперській компанії, який погодився говорити з Forbes Ukraine на умовах анонімності через те, що не уповноважений на офіційні коментарі.

Раніше міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомляв, що українська влада веде перемовини з провідними міжнародними брендами щодо їхнього повернення до України. У цьому переліку й компанія IKEA. За словами посадовця, повернення міжнародних компаній посилює економіку України, адже це сплачені податки в державний бюджет, нові робочі місця, оренда приміщень, підвищення попиту на робочу й інтелектуальну силу. Це також сигнал надійності партнерства з нашою державою.

Що відомо про повернення міжнародних брендів в Україну, які були закриті після початку повномасштабного вторгнення РФ

У серпні 2022 року пресслужба компанії McDonald’s повідомила, що вирішила відновити роботу своїх ресторанів мережі швидкого харчування в Україні. Перші заклади відкрили у Києві та на заході країни.

У квітні 2024 року іспанська компанія Inditex, якій належить мережа Zara, знову відчинила магазини в Україні, зокрема, у Києві. Вони були закриті після початку повномасштабного вторгнення РФ два роки тому. Inditex закрила свої 84 магазини в Україні, у тому числі бренди Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti та Bershka, 24 лютого 2022 року. Відтоді компанія припинила постачати товари в Україну, але продовжувала платити податки та зарплату своїм 1000 українським співробітникам, хоча більшість із них перебувала вдома без роботи.

Ритейлери, ресторани та бари почали поступово відкриватися навесні 2022 року. H&M, яка мала до війни вісім магазинів в Україні, відновила свою роботу в листопаді 2023 року.

Читати ще

Читати ще На Київщині продали завод, який конфіскували у підсанкційного російського олігарха. Це вперше в Україні

Читати ще Київська область очолила рейтинг економічної стійкості регіонів

Джерело

Новости Украины