Індія могла у січні купувати російську нафту дорожче, ніж стеля цін — Bloomberg

КИЇВ. 15 березня. УНН. По дорозі до Нью-Делі цього місяця офіційні особи США заявили, що задоволені тим, що Індія купує російську нафту нижче стелі цін G7, призначеної для підриву зусиль москви у війні проти України, забезпечуючи при цьому безперебійність потоків енергоносіїв. Експерти ринку — і навіть деякі з тих, хто займається торгівлею енергоносіями — кажуть, що все не так однозначно, пише УНН з посиланням на Bloomberg.

Цитата

«Реальність така, що цей ринок став надзвичайно непрозорим, — каже засновник Vanda Insights в Сінгапурі Вандана Харі. — Практично неможливо дізнатися вартість послуг посередників».

Деталі

Міністерство нафти, Міністерство торгівлі та Міністерство закордонних справ Індії не відповіли на запити про коментарі.

Дані Міністерства торгівлі Індії показують, що середня ціна на російську нафту в країні в січні становила 79,80 дол. за барель, що значно перевищує стелю цін у 60 дол. Ця кінцева ціна, яка включає доставку, страхування та інші витрати, означала б надзвичайні витрати на логістику, якби обмеження не було порушено протягом цього місяця, зауважує агентство.

Різниця між ціною вивантаженої на берег нафти — вартістю, коли нафта прибуває в порт — і ціною «франко-борт», яка не включає доставку, страхування та інші допоміжні збори, і є суттю проблеми. Понад те, Індія часто забезпечує безпеку своєї нафти після того, як вона вийшла транзитом, уже покинувши росію, що ще більше ускладнює визначення початкової ціни.

За даними двох компаній, які давно публікують ціни на російську нафту — Argus Media Ltd. та S&P Global Insights, більш відомої трейдерам як Platts — ціна, сплачена в пункті експорту, значно нижча за максимальну ціну.

Дані Argus на кінець лютого показали, що експортна ціна Urals, флагманського сорту російської нафти та сорту, який Індія справді купує, становить близько 45 доларів за барель. Компанія Platts, яка оцінила експортну ціну на подібних рівнях, також публікує ціну сорту Urals з доставкою в Індію. Ця ціна, включаючи витрати на доставку, перевищувала 60 доларів за барель з 18 січня, і 10 березня становила 64,31 долара.

Ця анатлітика, якщо правильна, є гарною новиною для адміністрації Байдена, яка прагне, щоб великі країни, що розвиваються, підтримали її зусилля, щоб поставити в глухий кут російську воєнну машину, забезпечуючи безперебійність потоків, відзначає агентство.

Представник уряду США сказав, що експортні ціни, опубліковані Argus Media та Platts, вважаються найкращими показниками російських доходів, і ці дані узгоджуються з тим, що чуло казначейство, навіть при тому, що визнають непрозорість ситуації.

Але є й нещодавні закупівлі індійськими нафтопереробними заводами російської нафти марки ESPO з Далекого Сходу, яка, за словами азіатських трейдерів, торгується за ціною, вищою від флагманської суміші Urals, що дозволяє припустити, що не виключені більш високі значення цін.

Інша група дослідників, яка отримала доступ до даних про рахунки за експорт російської нафти, підрахувала, що індійські компанії платили в середньому 64 долари за барель за російську нафту протягом кількох тижнів після введення стелі цін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доходи росії від нафти падають через обмеження цін — МЕА

Джерело: УНН

Новости Украины