Інфляція сповільнюється другий місяць поспіль, раніше, ніж очікувалося — НБУ

КИЇВ. 7 березня. УНН. Споживча інфляція почала знижуватися раніше, ніж очікувалося. Після сповільнення до 26% у січні, за оцінками НБУ, уповільнення зростання цін тривало і в лютому. Про це йдеться у макроекономічному та монетарному огляді Нацбанку України, пише УНН.

Цитата

«У січні 2023 року споживча інфляція знизилася до 26% у річному вимірі та, за оцінками НБУ, сповільнення зростання цін тривало і в лютому», — ідеться у повідомленні.

Деталі

Як зауважується, зниження загальної інфляції розпочалося раніше, ніж очікував НБУ згідно з прогнозом, «зокрема завдяки кращій ситуації в енергетиці та теплій зимі».

«Інфляція знижувалася завдяки достатній пропозиції продовольства, деокупації територій, стабільному курсу, кращій ситуації в енергетиці та фіксованим тарифам на послуги ЖКГ», — зазначається у повідомленні.

Зокрема, за даними НБУ, зростання цін на продовольство, передусім сирі продукти харчування, сповільнилося. Пояснили це, зокрема, впливом розширення пропозиції овочів борщового набору, м’яса та круп.

Акцентували у Нацбанку і на ситуації на ринку пального. «Темпи зростання цін на пальне стрімко знизилися в умовах достатньої пропозиції та слабшого попиту на нього, у тому числі завдяки кращій ситуації в енергетиці та теплій погоді, а також зниження світових цін на нафту в річному вимірі», — вказали у регуляторі.

При цьому, як вказано, фундаментальний інфляційний тиск залишався високим.

Доповнення

Інфляція в Україні торік прискорилася більше ніж удвічі.

Джерело: УНН

Новости Украины