Інфляція в єврозоні вперше досягла двозначного показника


Інфляція в єврозоні вперше досягла двозначного показника

Ілюстративне фото: depositphotos

Інфляція в єврозоні перевершила прогнози та вперше досягла 10,0% у вересні порівняно з 9,1% у серпні. Про це повідомляє Reuters із посиланням на дані Євростату.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес у Telegram: коротко про важливе

Зростання споживчих цін у 19 країнах у вересні перевершило очікування зростання інфляції в єврозоні на рівні 9,7%. Водночас в деяких членах єврозони спостерігається найшвидше зростання цін із часів Корейської війни 70 років тому.

Reuters зазначає, що рівень інфляції визначається головним чином нестійкими цінами на енергоносії та харчові продукти.


Інфляція в єврозоні вперше досягла двозначного показника

За даними Євростату, найбільше у вересні зростуть ціни на енергоносії – 40,8% (порівняно з 38,6% у серпні), харчі, алкоголь та тютюн – 11,8% (10,6%), неенергетичні промислові товари – 5,6% (5,1%) та послуги – 4,3% (3,8%).

Історичний максимум інфляції у вересні посилив аргументи на користь того, щоб Європейський центральний банк розглянув питання про підвищення ключової ставки на засіданні 27 жовтня.

«Інфляція, що виражається двозначними цифрами, не залишає ЄЦБ іншого виходу, окрім як продовжувати підвищувати облікові ставки, попри жахливі економічні перспективи», – повідомив Кен Воттрет з S&P Global Market Intelligence.

  • У серпні інфляція в єврозоні встановила новий рекорд, підскочивши на 9,1% порівняно із серпнем минулого року.
  • У вересні ЄЦБ вперше у своїй історії підвищив базову ставку на 0,75 п.п. – З 0,5% до 1,25%.
  • У вересні в Німеччині рівень інфляції підскочив до 10,9% у річному вираженні. Востаннє двозначний показник інфляції у Німеччині фіксували у 1951 році, коли країна ще відновлювалася після Другої світової війни.

Джерело

Новости Украины