Іноземці хочуть розміновувати харківський екопарк

Фірми мають отримати дозвіл на розмінування.

Фельдман Екопарк засмічений вибухонебезпечними предметами, які розкидали окупанти.

Розпочати відновлювальні роботи в екопарку можна лише після його розмінування. Наразі двадцять іноземних фірм проходять процедуру, за якою надають дозвіл на розмінування територій України. Ці фірми доєднаються й до розмінування екопарку, повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

«Незабаром мають отримати усю необхідну документацію та долучитися до роботи з нашими піротехнічними підрозділами. Вони, зокрема, допомагатимуть у розмінуванні «Фельдман Екопарку», — розповів заступник голови Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов.

Через обстріли в екопарку загинуло багато тварин та птахів, пошкоджені дерева, будівлі, всі лінії електропередач. За словами Фельдмана, співробітники екопарку приберуть дерева та передадуть їх лісникам.

Нагадаємо, протягом березня 2022 року російські війська обстрілювали екопарк. Тільки у квітні співробітники змогли розпочати евакуацію. Частину тварин вивезли до зоопарків Дніпра та Одеси, частину вдалося евакуювати за кордон. Приматів зміг прийняти Харківський зоопарк. Багато тварин загинули, зокрема потомство білих тигрів, пантер, ягуарів. Через війну зруйновано 80% будівель екопарку.

Як писав UA-NEWS.in.ua, у листопаді 2022 року Олександр Фельдман заявив, що планує відновити екопарк, який практично знищили російські окупанти. Головним завданням є розмінування території.

Наприкінці січня до харківського екопарку почали повертати тварин, які перебували в евакуації. Також там почалися відновлювальні роботи й розмінування. З екопарку вивозили сміття, у тому числі залишки розбитих вольєрів. Проводити роботи допомагали волонтери. Навесні 2023 року засновник планував почати відновлення екопарку. 

Джерело

Новости Украины