Інститут старост в умовах війни. Що про розширення своїх повноважень думають голови громад з Кіровоградщини

За інформацією: Суспільне Кропивницький.

Будівля ліцею у селі Бокове Гурівської громади. Суспільне Кропивницький

Український парламент планує дозволити головам громад призначати старост та утворювати старостинські округи у селах з населенням близько двох сотень людей. Про це йдеться у відповідному законопроєкті, який готують до другого читання.

Народний депутат, заступник голови парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін опублікував у Facebook перелік громад, де старостинські округи можна буде зменшити за населенням до 200 людей. У ньому 13 громад з Кіровоградщини. Крім того, у 17 старостинських округах Кіровоградщини немає старост.

Суспільне поспілкувалось з головами чотирьох громад Кіровоградської області з переліку, щоб дізнатись про їхнє ставлення до законопроєкту та чи планують вони створювати нові старостинські округи.

За інформацією Віталія Безгіна, законопроєкт вдосконалює правове регулювання інституту старост в умовах війни, передбачаючи такі нововведення:

  • голова громади зможе призначати виконувача обов'язків у разі мобілізації старости;
  • голова громади зможе призначати старосту одноосібно, якщо рада понад три рази не підтримає кандидатуру, підтриману громадою під час обговорень;
  • голова громади зможе призначати старосту одноосібно, якщо сесії ради не відбуватимуться понад шість місяців;
  • інформацію про громадські обговорення кандидатури старости мають оприлюднити на сайті ради за три дні до них;
  • результати громадського обговорення також слід оприлюднити на сайті;
  • у громадах, де показник густоти населення нижчій за середній по країні (перелік визначило міністерство), старостинський округ може бути від 200 людей, а не від 500, як було раніше;
  • начальник військової адміністрації населеного пункту зможе ухвалити рішення про утворення старостинських округів та призначення старост;
  • на період дії воєнного стану та шість місяців після його завершення суттєво спрощують процедуру громадського обговорення. Для будь-якої громади треба не менше 15% голосів повнолітніх жителів округу.

Що кажуть голови громад

До переліку громад з малою густотою населення потрапили Гурівська, Дмитрівська, Устинівська, Кетрисанівська, Компаніївська та Новгородківська громади Кропивницького району, Великоандрусівська та Попельнастівська громади Олександрійського району, Ганнівська, Тишківська та Піщанобрідська громади Новоукраїнського району, Надлацька та Підвисоцька громади Голованівського району Кіровоградщини.

Голови Ганнівської та Гурівської громад, де є старостинські округи без старост, сказали, що законопроєкт, коли його ухвалять, спростить управління громадою.

Людмила Гаразда, голова Ганнівської громади, сказала, що чекатиме на остаточне ухвалення законопроєкту, лише потім розпочне пошук кандидатури на посаду старости округу, де його немає.

"До ухвалення цього закону може минути пів року чи рік. За цей час багато чого може змінитись, тому реагуватимемо по факту ухвалення".

Анатолій Склярчук з Гурівської громади чекає ухвалення законопроєкту. В громаді, якою керує він, мобілізували двох старост.

"Там є діловоди, але право підпису — лише в мене. Скористуюсь нормами цього законопроєкту, бо особливо не наїздишся в ті округи, а питань вистачає. Кандидатури виконувачів обов'язків старост обговоримо й призначимо".

Утворювати ж нові старостинські округи в громадах не планують, бо старостинські округи утворили на базі сільських рад, які існували до реформи децентралізації.

Голова Новгородківської громади Олександр Сириця сказав, що утворювати нові старостинські округи у громаді нема потреби.

"Усі старостати зі старостами. Крім того, вони утворені на базі старих сільських рад, робота налагоджена. Нові утворювати не будемо, це зекономить гроші, хай вони йдуть на розв'язання проблем села".

Голова Кетрисанівської громади Віктор Поліщук розповів, що з нововведеннями законопроєкту ознайомився, проте в громаді, на травень 2024 року, нема потреби утворювати нові старостати та призначати виконувачів обов'язків старост, бо всі округи мають очільників.

Новости Украины