«Його музика поза часом». На закритті кінофестивалю «Миколайчук Open» показали документальний фільм про Назарія Яремчука

За інформацією: Суспільне Чернівці.

Кадр із фільму. Фото: KNIFE! Films

У Чернівцях на закритті кінофестивалю "Миколайчук Open" відбулася прем'єра документального фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси". Фільм розповідає про життя легенди української музики Назарія Яремчука з архівних зйомок та щоденників митця.

Про це повідомили кореспонденти Суспільного з кінопоказу.

Фільм знімав режисер Артем Григорян. Документальна стрічка складається зі спогадів близьких Яремчука та визначних діячів культури, а також з особистих щоденників: від перемоги на конкурсі "Пісня-71" піснею "Червона рута" до політичних переслідувань КДБ, загибелі Володимира Івасюка, виступів у Чорнобилі та Афганістані.

"Ми почали робити фільм три роки тому і думали, що концептуально було б добре прем‘єру або показ окремий зробити саме в Чернівцях. Саме з колиски всіх талантів, які почали поширювати українську пісню", — каже продюсер фільму Максим Сердюк.

За його словами, ініціаторкою зйомок фільму стала дочка Назарія Яремчука Марія. Вона також була присутня на прем'єрі фільму.

"У фільми ми зробили акцент на хроніках та архівних матеріалах. Ми були у будинку Назарія Яремчука, ми знайшли коробки з касетами, десятками фотоальбомів, ми їх оцифровували, переводили у діджитал-формат. Ходили в архівах і шукали фільми, телепередачі, брали матеріали від його сучасників, колег, знайомих, друзів. Тому більшість матеріалів є ексклюзивними".

Прем'єра фільму зібрала повну залу глядачів. Фільм вийде у прокат у кінотеатрах 8 серпня.

Що відомо про кінофестиваль "Миколайчук Open":

  • "Миколайчук OPEN" вперше провели в Чернівцях у червні 2022 року. Тоді він був безкоштовним для глядачів.
  • У 2023 році кінофестиваль глядацького кіно "Миколайчук OPEN" отримав статус міжнародного.
  • У 2024 році на фестиваль приїхав голлівудський актор та тричі номінант на "Оскар" Вігго Мортенсен. Його фільм "Мертві не завдають болю" показали на церемонії відкриття.
  • Загалом на кінофестивалі у 2024 році показали 68 фільмів українських та закордонних режисерів та режисерок.

Що відомо про Назарія Яремчука:

  • Назарій Яремчук — учасник ансамблю "Смерічка", Народний артист УРСР. Співак народився у Вижниці, Чернівецької області. Яремчук відомий виконанням українських пісень "Червона Рута", "Водограй", "Смерекова хата", "Гай зелений гай".

Авторки: Яна Ковалишин, Анастасія Апетрі

Читати ще

Читати ще «Швидше вбивай всіх українців і приїжджай додому». У Чернівцях показали документальний фільм «Мирні люди»

Читати ще Відкрив фестиваль й представив свій фільм: голлівудський актор Вігго Мортенсен на «Миколайчук Open» у Чернівцях

Новости Украины