Історія 12-річного Сашка з Маріуполя змусила плакати учасників United for Justice

Історія 12-річного Сашка з Маріуполя змусила плакати учасників United for Justice

Фото: youtube.com/@surgeukraine7752

На міжнародній конференції United for Justice у Львові показали історію 12-річного Сашка Радчука із Маріуполя, якого росіяни розлучили з мамою. Про це розповіла телеведуча Маша Єфросиніна.

— Дивитися це відео вкрай важко. Воно змусило плакати навіть сухих та непробивних правознавців, присутніх у залі конференції United for Justice. Але це наша реальність. І ось саме це має пряме відношення до явища ГЕНОЦИД, — написала вона у своєму інстаграмі.

За словами Єфросиніної, “Сашко попросив не закривати його обличчя під час розповіді, бо має надію, що якщо раптом його мати втратила пам‘ять під час побиття окупантами, то, побачивши його, вона зможе все згадати і якось вирватися до нього”.

Сашка та його мати Сніжану розлучили під час фільтрації, не давши навіть попрощатися. Перебуваючи у Донецьку хлопчик зміг додзвонитися до своєї бабусі Людмили у Києві. Жінка зібрала всі необхідні документи та забрала онука, проїхавши через чотири країни. Доля мами Сашка досі невідома. 

Історію депортації Сашка задокументував Офіс президента у співпраці з проєктом уряду Канади “Супровід урядових реформ в Україні” (SURGe) в межах інформаційної кампанії “Діти війни”. За даними державного порталу childrenofwar.gov.ua, Росія незаконно депортувала 16 221 дітей.

Участь у конференції United for Justice брали головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан, президент України Володимир Зеленський, Генпрокурор України Андрій Костін.

У січні історію Сашка розповіла Уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Masha Efrosinina (@mashaefrosinina)

Історія 12-річного Сашка з Маріуполя змусила плакати учасників United for Justice

Джерело

Новости Украины