Історія церкви святої Анни у Львові: як з’явилася знакова споруда, — ФОТО

У рамках спецпроєкту «Історія старого Львова» кореспондентка 032.ua пропонує дізнатися про церкву святої Анни. 

Церква святої Анни — це греко-католицький храм, який розташований на вулиці Городоцькій у Львові. Ця сакральна споруда одна із визначних у міста та має тривалу історію. Вона зазнала декілька руйнувань, пожеж і перебудов. 

Першу дерев’яну каплицю звели понад 500 років тому

У 1507 році першу дерев’яну каплицю майстри кравецького цеху звели на роздоріжжі вулиць Городоцької і Шевченка. Збудували її на згадку про цехових учнів, які загинули на цьому місці у бійці з міською сторожею. Святиня нагадувала перехожим про перший страйк у Львові. 

На сайті церкви йдеться про те, що хлопці кравецького ремесла змовилися проти своїх майстрів та вирішили вночі покинути Львів (через малу оплату праці або погане ставлення до них). Однак міська сторожа наскочила та спробувала затримати їх у тому місці, де розташований храм. Вони чинили опір, тоді загинуло кілька челядників. Згодом ті, які вижили, у вдячність за збереження життя, насипали на місці події могилу. Потім за кошти кравецького цеху збудували замість неї костел-каплицю. 

Церква святої Анни, Фото: anna-church.org

Споруда понад 20 років простояла у руїнах

Костел згорів під час облоги волоськими військами Богдана III у 1509 році. Храм відбудували частково з каменю, а почасти — з дерева. У 1599 року храм освятив Ян Димітр Соліковський. Згодом з дозволу міської влади при костелі осіли ченці-августинці й збудували там Лоретанську каплицю. У 1648 році під час облоги Львова військами Хмельницького храм знову згорів. Після цього споруда майже понад 20 років простояла в руїнах. 

Відбудова та освячення костелу у 1863 році

У 1671 році за сприяння польського короля Міхала Корибута Вишневецького споруду вирішили передати августинцям-еремітам. Вони розпочали відбудовувати костел і зводити монастир, але роботи призупинили через облогу міста турецькими військами. Будівництво вдалося відновити тільки через рік. Під час робіт до костелу прибудували монастир.  

У 1810 році перед костелом встановили скульптуру Яна Непомука (після Другої світової війни вона безслідно зникла).Через десять років капеланію замінили парафією, костел став парафіяльним. Згадом у храмі провели ремонт і 1824 року оновлений костел освятив архієпископ Анджей Анквич. 

У 1853 — 1862 роках провели капітальний ремонт. Під час робіт перебудували вежу, встановили годинник, чотири дзвони, спорудили абсиду (виступ будівлі). Під час цієї реставрації склепіння абсиди та головної нави розписали фресками Мартина Яблонського. У храмі був також 10-регістровий орган з одним мануалом і педаллю. Зокрема, головний вівтар створили в третій чверті XVIII ст. та поновили у 1856 році. Він був вирізьблений з дерева та частково позолочений. Після капітальної перебудови освятив костел у 1863 році архієпископ Франц Ксаверій Вежхлейський.

Церква св. Анни у Львові у 1860-1870 роках, Фото: photo-lviv.in.ua

У 1911 році вирішили перебудувати костел, тому оголосили конкурс, однак до Першої світової війни жоден із запропонованих проєктів не реалізували. Під час війни з вежі храму австрійською владою демонтували три дзвони, а також зняли два годинникових дзвони. У 1927 — 1928 роках провели реставрацію костелу, тоді перебудували купол вежі. 

Церква святої Анни у Львові у 1895-1900 роках, Фото: lia.lvivcenter.org

У радянський час храм перетворили на касу продажу залізничних квитків

Після Другої світової війни радянська влада закрила костел. Орган демонтували й перевезли до Литви, дзвони зняли, а годинниковий механізм зруйнували. Декор інтер’єрів, вівтарі й розписи знищили, зняли також образи зі стін храму та монастиря (більшість ікон згодом зникли). У радянський час храм перетворили на касу продажу залізничних квитків, а згодом — на меблевий магазин. 

Церква св. Анни у 1914 — 1915 рр., Фото: uma.lvivcenter.org

Відродження храму

Відродження храму розпочалося наприкінці 80-х років XX ст. У 1990 році виконком Залізничної райради депутатів зареєстрував за адресою церкви релігійну громаду УГКЦ. Через два роки виконком Львівської облради народних депутатів затвердив статут релігійної громади УГКЦ церкви святої Анни у Львові, а комісія Залізничного райвиконкому передала колишній костел цій спільноті. Із тих часів діє сучасний храм. 

Церква святої Анни 1930 — 1939 рр., Фото: photo-lviv.in.ua

Церква св. Анни, Фото: photo-lviv.in.ua

Архітектура церкви святої Анни

Храм розташований на роздоріжжі вулиць Городоцької та Шевченка. Мурований із цегли, зовні і зсередини тинькований. До головного фасаду примикає вежа. При східній стіні нави влаштовано хори, що опираються на дві колони. Вхід зробили через нижній ярус вежі. З півдня до храму примикає двоповерхова 7-осьова із високим мансардним дахом будівля. Церква святої Анни є однієї із відомих споруд та є значною частиною місцевої історії. 

Читайте також: Історія церкви святого Андрія у Львові: як будували культову споруду, — ФОТО

Фото на головній: lia.lvivcenter.org

За матеріалами: anna-church.org, uk.wikipedia.org

Источник

Новости Украины