Із російського полону повернувся рятувальник ДСНС Київщини Олексій Данченко

Помічник начальника зміни Оперативно-координаційного центру ДСНС Київщини Олексій Данченко повернувся із полону 14 вересня 2024 року. ДСНС Київщини/Telegram

Сьогодні, 14 вересня, в результаті обміну полонених з РФ в Україну повернулися 103 військовослужбовці Збройних сил. Зокрема, із полону повернувся помічник начальника зміни Оперативно-координаційного центру Державної служби із надзвичайних ситуацій Київщини Олексій Данченко.

Про це повідомляє у Telegram пресслужба Головного управління ДСНС України у Київській області.

Зазначається, що Олексій Данченко був у складі групи, яка організовувала евакуацію та була у супроводі мирного населення з міста Гостомель під час повномасштабного російського вторгнення у 2022 році.

"Понад два роки полону, відірваний від родини, близьких та колег, відірваний від української землі. Тепер Олексій повернувся додому і ми неймовірно раді бачити його живим та неушкодженим", — йдеться у повідомленні.

Вчора, 13 вересня Україна повернула з російського полону 49 полонених, серед яких військові та цивільні. Серед звільнених з полону воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також цивільні.

24 серпня Україна провела обмін військовополоненими з російською стороною за сприяння Об'єднаних Арабських Еміратів. Додому повернулися 115 українських військових.

29 травня в Офісі уповноваженого з прав людини Дмитра Лубінця спростували заяви Уповноваженої з прав людини в Росії Тетяни Москалькової про те, що нібито "обміни полоненими з Україною призупинені через надумані вимоги української сторони", не відповідають дійсності. Москалькова заявила, що "обмін військовополоненими між Росією та Україною призупинено на кілька місяців". При цьому вона звинуватила Київ у "неправдивих вимогах".

У лютому Лубінець розповідав, що, за неофіційними даними, Росія утримує у полоні близько 28 тисяч цивільних громадян України. А серед військовополонених у РФ 90% проходять через тортури. Це журналісти, представники місцевого самоврядування, церков, міжнародні представники.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що не виключає обміну полонених "всіх на всіх" до закінчення війни.

Джерело

Новости Украины