Ізюмського лісу більше немає — ДСНС

Окупанти нищать екосистему Харківщини.

Рятувальники не можуть виїхати на окуповані території через обстріли і небезпеку.

Співробітники харківської ДСНС не могли тушити ліси, які знаходяться на окупованих територіях, але завдяки інформації з супутників впевнені, що ліс поблизу тимчасово окупованого Ізюму вигорів вщент. Про це «Суспільному» розповів заступник начальника ГУ ДСНС Харківщини Анатолій Торяник.

«Якщо загоряння внаслідок бойових дій у лісі або в екоситемі, нас туди військові не пускають. Ізюмський ліс дуже сильно горів. Ми брали інформацію з супутників. По тепловому випромінюванню, яке фіксували супутники, розуміємо: Ізюмського  лісу немає, він згорів», — сказав Торяник.

У ДСНС говорять, що російська армія чи окупаційна адміністрація не намагалася гасити ліси, які займалися через обстріли. 

Українські рятувальники часто не можуть виїжджати на пожежі поруч із лінією розмежування через постійні обстріли будь-якого транспорту. Окрім того, майже усі поля поруч заміновані.

На тимчасово окупованих територіях Харківської області залишаються працювати 13 підрозділів ДСНС.

«Це було їхнє рішення. Вони виїжджають, гасять пожежі, виконують свої функції. У них була можливість виїхати за наказом начальника. Ті, хто не зміг або не захотів, виконують свою роботу», — пояснив Торяник. 

Нагадаємо, 8 червня у Балаклійському районі сталася масштабна пожежа після артилерійського обстрілу. Горіли близько 500 гектарів хвойного лісу. Вогонь впритул підійшов до села Андріївка (колишній Ізюмський район). За словами голови Донецької сільради, залишалося буквально двісті метрів до перших будинків.

«Близько двох годин був артилерійський обстріл з боку окупованого Ізюма. Горить ліс на дуже великій площі, близько п’ятисот гектарів. Усі допомагають гасити вогонь. Трактор біля Андріївки переорює землю, щоб вогонь не пішов на будинки. Начебто вдалося зупинити там», — повідомив UA-NEWS.in.ua Анатолій Наздрачов.

За інформацією з відкритих джерел, загальна площа Ізюмського лісництва становить 6361 гектар.

Джерело

Новости Украины