Як обрати митного брокера?

Митні процедури є обов’язковим етапом в логістичному процесі. Щоб оформити імпорт або експорт, потрібно співпрацювати з митним брокером. Всі послуги митного брокера допомагають грамотно вести зовнішньоекономічні справи, але необхідно правильно обрати спеціаліста цієї галузі.

Хто такий митний брокер?

Митним брокером називають фахівця, який займається декларуванням вантажу, що імпортується або експортується через кордон країни. Сучасні послуги митного брокера є досить затребуваними в логістиці. Іншими словами це посередник між митними органами держави та клієнтом.

Митним брокером може виступати як компанія, так і одна людина. Серед основних послуг, які надає фахівець, слід виділити:

  • проведення консультацій щодо митного оформлення;
  • декларування товарів;
  • заповнення декларації на митниці та оформлення всього пакету документів;
  • співпраця з митницею;
  • внесення даних до бази.

Крім того, в його спеціалізацію входить й логістика. Мова йде про, наприклад, укладення контракту з перевізником або отримання вантажу від імені клієнта.

На що звернути увагу під час вибору митного брокера?

В першу чергу варто дізнатися, чи має брокер ліцензію. Якщо в нього немає документів, які підтверджують його кваліфікацію, означає, що людина працює нелегально, тому починати співпрацю з нею не рекомендується.

Чим більший час надання послуг брокера на ринку, тим солідніший досвід він матиме. Якщо є можливість, вивчіть відгуки про діяльність конкретного спеціаліста. Це допоможе сформувати ваше відношення до нього та розуміти, чи є потреба в подальшій співпраці.

Не менш важливим фактором є штат (якщо мова йде про компанію). Всі працівники повинні мати відповідну освіту та певний досвід роботи на митниці. Обов’язково вивчіть історію фірми, щоб зрозуміти, як активно надаються послуги митного брокера.

Додатковою перевагою стане наявність громадянського страхування, яке вбереже вас від непередбачених ситуацій. Сума страхування має повністю перекривати ризик втрати товару під час перевезення через кордон.

Дуже зручно, якщо митний брокер надає також логістичні послуги. Тоді виконавець буде займатися вашим замовленням повноцінно та витратить на це мінімум часу. Не буде зайвим подивитися, які транспортні направлення освоєні брокером, з яким вантажем раніше він працював (незаперечний плюс – робота зі специфічною продукцією).

Під час першої зустрічі звертайте увагу на комунікацію. Брокер повинен чітко відповідати на всі ваші питання та надавати інформацію. Слід переконатися, що фахівець орієнтується в усіх етапах митного проходження та здатний забезпечити супровід при перетині кордону.

Якщо ви зможете вибрати професійного митного брокера, ваш вантаж буде в цілісності та безпеці.

Новости Украины