Як отримати кредит на розвиток сільського господарства

Кожне сільгосппідприємство в Україні має свої унікальні потреби та плани на розвиток бізнесу. Для розширення земельних угідь, покращення інфраструктури та модернізації застарілої техніки потрібні чималі кошти. Тож питання, як отримати кредит на розвиток сільського господарства, зараз дуже актуальне.

Представники ПриватБанку розповіли, хто може стати позичальником коштів та на які потреби банк видає сільськогосподарський кредит фермерам. Детальніше — у статті.

Вимоги до позичальника

За умовами агрокредитування, позичальник має працювати саме у сфері сільського господарства. Це КВЕДи 01.1-01.6, які охоплюють діяльність, повʼязану з вирощуванням різних культур (зернових, рису, овочів, бобових, горіхів, фруктів, ягід тощо) та тваринництвом. А також післяурожайною діяльністю, зокрема очищенням, підрізуванням, сортуванням, дезінфікуванням культур з метою подальшого продажу.

Також обовʼязковою умовою для видачі кредиту є наявність земельного банку в обробці — щонайменше 100 га землі.

Як оформити заявку на кредит

Щоб оформити заявку на кредит у ПриватБанку, потрібно мати рахунок ФОП або юридичної особи та перейти за посиланням privatbank.ua/business, де заповнити власні дані у розділі для агробізнесу.

Якщо не маєте рахунку у банку, його можна швидко відкрити онлайн і вже потім подаватися на кредит. Зараз в Україні доступні дві програми агрокредитування.

Кредитна лінія для розвитку підприємства

ПриватБанк пропонує підприємцям та юридичним особам скористатися програмою “Агросезон”, за умовами якої банк відкриває відновлювальну кредитну лінію на суму від 1 до 50 млн гривень. Ці кошти доступні компанії-позичальнику протягом всього строку дії кредитної лінії згідно з графіком зниження ліміту.

Гроші можна витрачати на ремонт та модернізацію техніки, реновацію промислових та виробничих споруд, ремонт устаткування. А також купувати будівельні матеріали, запчастини, сировину, пальне, добрива тощо.

Гроші мають йти виключно на розвиток підприємства та фінансування поточного сільгоспциклу. За нецільове використання — штраф.

Купівля сільгосптехніки в кредит

Також причиною звернення до банку може бути необхідність купити нову техніку для сільськогосподарських робіт, щоб підвищити ефективність, якість та швидкість збирання врожаю.

Види техніки, яку можна придбати за кредитні кошти:

  • посівна (садильні машини, сівалки);
  • збиральна (напівпричепи, картоплекопачі);
  • кормозаготівельна (дробарки, підбирачі, косарки);
  • ґрунтообробна (розкидачі добрив, обприскувачі, плуги, культиватори, борони);
  • трактори, комбайни.

Також під виробничі потреби підпадає купівля комерційного транспорту (крім легкових автівок) та спецтехніки.

Спочатку клієнтові потрібно вибрати конкретну одиницю техніки та звернутися до банку. Після ухвалення рішення про фінансування, банк надсилає постачальникові техніки гарантійний лист про сплату частини вартості.

За програмою кредитування банк видає гроші у розмірі 80% вартості оборотного засобу, який стає обʼєктом застави за цим договором. Мінімально 100 000 гривень строком на 1-3 роки. Залишок вартості техніки позичальник сплачує самостійно.

Обидві програми кредитування беруть участь у державній програмі “Доступні кредити під 5-7-9%”, тому зараз відсотки за кредитами дуже вигідні. Таким чином Україна допомагає зменшити кредитне навантаження на бізнес, який працює у складних економічних умовах.

Новости Украины