Як правильно вибрати холодильник: поради та рекомендації

Холодильник — це велика побутова техніка, у якій зберігаються продукти та приготована їжа для всієї родини. Якщо він має морозильну камеру, то в ньому також зберігаються домашні заготовляння, м’ясо та риба про запас. Щоб холодильник виконував усі покладені на нього функції, міг вмістити необхідну кількість продуктів і компактно розміщувався на кухні, необхідно дуже відповідально поставитися до вибору цієї техніки. Есперти з сервісного центру Львів-Ремонт надали нам детальну інструкцію як вибрати холодильник, який ідеально впишеться в простір і повністю задовольнить ваші бажання.

Як правильно вибрати розмір і об’єм холодильника

Габарити — це перша характеристика, на яку варто звернути увагу під час вибору холодильника. Від розмірів пристрою залежить, чи зможуть його вантажники пронести у дверний отвір і чи не буде він заважати як у відкритому, так і в закритому стані пересуватися кухнею.

Холодильники можуть мати 1 або кілька камер. Відповідно, чим їх більше, тим більший габарит пристрою. Залежно від числа камер холодильники бувають:

  • Однокамерні. Найчастіше це невисокі холодильники з маленькою морозилкою, розташованою у верхній частині. Їхня висота буває 85-160 см, а ширина близько 55 см. Глибина у такої техніки стандартна — 60 см.
  • Двокамерні. Це найбільш популярний варіант з холодильною і морозильною камерами. Морозилка буває як зверху, так і знизу. Нижня морозилка зазвичай обладнана висувними шухлядами, верхня — це найчастіше шухляда з 1-2 полицями. Габарити двокамерних холодильників дуже різноманітні, тому підібрати відповідний розмір можна під будь-яку кухню і будь-який склад сім’ї.
  • Трикамерні. У такій техніці, крім холодильної та морозильної камери, є ще камера нульової температури, призначена для зберігання швидкопсувних продуктів за температури 0…+2°С.
  • Side-by-Side. Це двостороння техніка, в якій морозильна камера розташовується збоку. Висота пристрою може доходити до 180 см. Моделі відрізняються досить великою шириною до 100 см. Це чудовий вибір для великих сімей і ресторанів. У такому холодильнику можна заготовлювати та зберігати продукти для великої кількості користувачів.

Щоб зробити правильний вибір холодильника, потрібно враховувати не тільки його розмір, а й місткість камер. Від цього залежить обсяг продуктів, які можуть зберігатися в ньому відразу. Також потрібно враховувати розташування морозилки. Якщо ви користуватиметеся нею часто, то можна купувати техніку з верхнім розташуванням. Більшість же господинь користуються морозилкою рідше, тому на ринку більше пропозицій з нижнім розташуванням.

Вибір за типом розморожування

У холодильнику в процесі роботи системи охолодження може утворюватися сніговий пласт або іній. Для усунення цієї проблеми у всіх пристроях передбачається система розморожування. Вона може бути 2 типів:

  • ручна
  • автомат (крапельна або No Frost)

У нових моделях уже не використовується ручне розморожування холодильної камери, але такий метод розморожування ще використовується в морозилках.

Найпростішою та найефективнішою є система крапельного розморожування. Вона являє собою випарник, встановлений ззаду холодильника зі зливом у нижній частині. Коли компресор працює, на стінці ззаду з’являються крижинки. Коли компресор вимкнений, крижинки тануть, і вода від них стікає в злив. Зі зливу вона потрапляє у ванночку над компресором. Коли він знову починає працювати, вода з ванночки випаровується. Усе це відбувається автоматично.

Якщо передбачена система No Frost, то випарник розміщується і за морозильною, і за холодильною камерою. Додатково передбачено вентилятор, що забезпечує рух охолодженого повітря всередині. Завдяки цьому в камері немає намерзання льоду. Іній, що утворюється на випарнику, відтає, коли вентилятор відключається і працює нагрівач. Утворена при цьому вода збігає в нижній піддон і перетворюється на пару.

Холодильники з системою No Frost найбільш невибагливі у догляді. Найбільше користувачам завдають клопоту пристрої з ручним розморожуванням морозильних камер. Їх потрібно раз на рік повністю звільняти від продуктів, відключати та розморожувати. Відталу воду в такому разі потрібно виливати вручну, а потім мити весь пристрій. На користь такої техніки варто сказати, що вона коштує значно дешевше, ніж варіанти з системою No Frost. Крім того, будь-який холодильник потрібно хоча б раз на рік відключати та повністю мити, що цілком можна поєднати з процесом розморожування.

Вибір за кількістю компресорів

Холодильник буває одно- і двокомпресорний. У двокомпресорному пристрої по одному компресору припадає на морозилку і на холодильну камери. Таким чином створюється 2 незалежні холодильні системи, кожна з яких відповідає за охолодження окремої камери. Це дає змогу окремо керувати кожною з них.

Коли відчиняються дверцята морозильної камери, температура в ній підвищується. На цю дію спрацьовує термостат і для зниження температури запускається компресор. У двокомпресорному холодильнику в такому разі охолоджується тільки морозилка, а в однокомпресорному знижується температура і в холодильному, і в морозильному відсіку. Таким чином у холодильнику з одним компресором енергія на охолодження холодильної камери витрачається марно.

На користь двокомпресорних моделей свідчить їхня вища продуктивність, довговічність і простота управління. Водночас моделі з одним компресором більш доступні за ціною.

Вибір за класом споживання енергії

Оскільки холодильні та морозильні камери повинні працювати цілодобово, важливо звертати увагу на те, який холодильник ви вибираєте за класом енергоспоживання. Найбільш економічними вважаються пристрої класу А, найбільше використовує електроенергії техніка класу G.

Якщо порівнювати номінальне значення витрат енергії з дійсними показниками, то пристрої класу А витрачають менш як 55% від даних, зазначених у їхньому паспорті. Техніка класу В витрачає близько 75% від номінального значення енерговитрат, С — до 90%, D — до 100%. Холодильники нижчих класів енергоспоживання можуть витрачати навіть більше електрики, ніж це закладено в них під час виробництва.

Вибір за кліматичним класом

Кожен завод-виробник прописує в техпаспорті пристрою умови експлуатації, а саме максимальну температуру, за якої він працюватиме ефективно. Залежно від цього показника холодильники можуть бути декількох класів:

  • N — для ефективної роботи пристрою температура навколо має бути +16…+32°С
  • SN — техніка для субнормального клімату з температурою повітря +10…+32°С
  • ST — техніка для субтропіків із температурою +18…+38°С
  • T — пристрій для тропічної спеки +18…+43°С

У нашій країні більшість моделей має кліматичний клас N і SN. Але останніми роками літня температура істотно зросла й іноді перевищує +32°С, тому виробники стали випускати мультикласові моделі холодильників, які можуть нормально працювати в субнормальному і субтропічному кліматі.

Щоб правильно вибрати холодильник, потрібно знати, яка середня і максимальна температура буває в тому регіоні, де він буде використовуватися. Інформація про кліматичний клас зазвичай вказується в інструкції до холодильника або на технічній наклейці всередині нього.

Особливості холодильної камери

Щоб вибрати хороший холодильник, потрібно звертати увагу на вміст і функціонал його холодильної камери. Саме вона використовується найчастіше. Важливо знати матеріал, з якого виготовлені полички. На них розміщуватимуться основні продукти та вже приготована їжа у важкому посуді. Полиці можуть бути пластиковими, металевими або скляними.

Оптимальний матеріал для полиць загартоване скло. Воно міцне, не заважає огляду вмісту холодильника і його легко мити. Скляні полиці можуть витримувати великі навантаження. Бажано, щоб для них був передбачений спеціальний фіксатор, який унеможливлює випадкове висування полиць.

Хороший варіант холодильної камери з великою кількістю полиць, які можна регулювати за висотою. Це дасть змогу встановлювати їх на свій розсуд, підбираючи висоту полиці під висоту ємності з їжею.

Освітлення в холодильній камері має бути досить яскравим, щоб мати змогу краще роздивитися її вміст. Це може бути 1-2 звичайні лампочки або галогенка. Найкраще, щоб лампочки розташовувалися ближче до передньої частини холодильника, оскільки розміщене в глибині освітлення падає здебільшого на продукти, що знаходяться біля задньої стінки.

Особливу увагу варто приділити функціоналу дверцят холодильної камери. На них також мають бути місця для розміщення продуктів  полички, контейнери, підставки під яйця тощо. У низці моделей у дверцята може бути вбудованим домашній бар, система подачі питної води або льодогенератор.

Система управління

Найпростішою та найефективнішою є механічна система управління за допомогою звичайного термостата. У ній не передбачено точного встановлення температури, а є просто вибір певного рівня охолодження. Точніше налаштування дає змогу здійснювати система електронного управління. З її допомогою можна встановити точну температуру аж до градуса, як у холодильній, так і в морозилці.

Це лише частина рекомендацій і порад про те, як правильно вибирати холодильник. Також потрібно обов’язково враховувати свої фінансові можливості та особисті уподобання щодо кольору, стилю і дизайну техніки.

Новости Украины