Як зробити харчування дітей різноманітним і поживним

Харчування дітей — це одна з найважливіших складових їх здоров’я та розвитку. Діти потребують більше енергії та поживних речовин, ніж дорослі. Тому їх харчування має бути різноманітним і безпечним.

Що має входити в дитяче меню

Дитяче меню має бути складене з урахуванням віку, ваги, активності та індивідуальних особливостей дитини. Загальні принципи дитячого харчування наступні:

  1. дотримуйтеся режиму харчування — дитина має їсти 4-5 разів на день з інтервалом 3-4 години між прийомами їжі. Не пропускайте сніданок і не переїдайте перед сном;
  2. балансуйте білки, жири та вуглеводи — близько 50-60% енергетичної цінності щоденного раціону має припадати на вуглеводи, 25-30% на жири, а 15-20% на білки;
  3. включайте в меню рослинну та тваринну їжу. Рослинна їжа (овочі, фрукти, зелень, горіхи, насіння тощо) надає дитині волокна, антиоксиданти, флавоноїди і фенольні сполуки, які покращують травлення, очищують організм від токсинів і запобігають запаленням. Тваринна їжа (м’ясо, риба, яйця, молочні продукти тощо) надає дитині білкового будівного матеріалу для м’язів, кісток і хрящів, а також залізо, кальцій, йод і вітаміни групи В;
  4. обирайте якісну та свіжу їжу — уникайте продуктів зі штучними добавками, консервантами, барвниками, ароматизаторами тощо. Не купуйте протерміновані продукти або з поганим запахом чи смаком. Не годуйте дитину застарілою чи перегрітою їжею;
  5. різноманітність меню — не обмежуйтеся одними і тими ж продуктами або стравами. Давайте дитині спробувати нові смаки, текстури, кольори і форми їжі. Використовуйте різні способи приготування: варіння, запікання, тушкування, смаження, парова обробка тощо. Експериментуйте з рецептами, приправами, соусами та гарнірами.

Як урізноманітнити дитяче харчування

Урізноманітнити дитяче харчування https://www.malysh.ua/ — це не тільки зробити його більш корисним, але й більш цікавим і смачним. Ось декілька порад, як цього досягти:

  • використовуйте форму та кольори. Наріжте овочі чи фрукти різної форми: кружечками, кубиками, соломкою, зірочками тощо. Змішуйте продукти різних кольорів: червоний, зелений, жовтий, фіолетовий і т.д. Створюйте малюнки, мозаїки, смайлики з їжі на тарілці;
  • використовуйте гру й фантазію. Придумайте назви стравам, які будуть привертати увагу дитини: “суп-ракета”, “картопляні хмаринки”, “салат-райдуга” тощо. Грайтеся з дитиною в гру “вгадай смак”: закрийте їй очі та давайте спробувати різну їжу, а потім питайте, що це було;
  • залучайте дитину до приготування їжі. Дайте дитині можливість обирати продукти, допомагати вам мити, чистити, різати, мішати тощо. Розповідайте дитині про користь і походження продуктів, про традиції та культуру регіону, з якого вони прийшли. Хваліть дитину за її допомогу;
  • створюйте атмосферу. Подавайте їжу на красивих тарілках, з використанням серветок, скатертин, свічок тощо. Зважайте на освітлення, музику, запахи в кухні. Робіть обід часом спілкування з дитиною: розпитуйте про її день, розповідайте про свої плани, обговорюйте цікаві теми.

Харчування дітей — це не тільки необхідність, а й можливість для розвитку, навчання і задоволення.

Новости Украины