Житель Тернопільщини економить на комунальних послугах у своїй хаті-півкулі

За інформацією: Суспільне Тернопіль.

Суспільне Тернопіль

Житель Петрикова Великоберезовицької громади економить на комунальних послугах завдяки хаті-півкулі. Володимир Сеньків розповів Суспільному, що збудував її три роки тому і обладнав каміном, який опалює весь будинок. Місяць тому встановив ще й сонячні панелі.

Аби обігрівати свою оселю під час опалювального сезону чоловік щороку купує дрова. Розповідає, витрачає на це приблизно три тисячі гривень.

"Орієнтовно йде десь два складометри за сезон. Але це залежно, як палити. Палю так, щоб в хаті було близько градусів 19-20".

Володимир Сеньків заготовляє дрова. Суспільне Тернопіль

Опалює весь будинок одна піч. Її Володимир розпалює раз на добу.

"Ми палимо тільки приїжджаючи з роботи. Тобто, десь година 18-та, і ми пропалюємо до години 22-ї".

У будинку встановили піч. Суспільне Тернопіль

В будинку є уся необхідна побутова техніка. Суспільне Тернопіль

Діаметр хати-півкулі – 7 метрів. Є два поверхи. Верхній має площу 35 квадратних метрів. Тут дві спальні.

"Одна кімната – це гостьова, якщо приїжджають гості, то можуть переночувати. А в другій кімнаті наша з дружиною спальня. А в куточку є гардероб".

Володимир Сеньків економить на комунальних послугах у своїй хаті-півкулі. Суспільне Тернопіль

Житель Тернопільщини Володимир Сеньків. Суспільне Тернопіль

Площа першого поверху – 50 квадратних метрів.

"На першому поверсі це оглядовий коридорчик, ми тут поставили собі панорамні вікна, можна дивитися на природу. Є в нас вітальня, камін, кухня, умивальник, холодильник, варильна поверхня. В нас все на світлі, газу немає".

На першому поверсі. Суспільне Тернопіль

Оглядовий майданчик з панорамними вікнами. Суспільне Тернопіль

Готує Володимир на електричній варильній поверхні. Електроенергією будинок забезпечують сонячні панелі, які встановив декілька місяців тому. За обладнання та роботу він заплатив три тисячі двісті доларів.

"У нас є інвертор, який переробляє сонячну енергію в звичайну. В тумбочці акумулятори, які зберігають енергію на ніч. Це два акумулятори, тут є 4 кіловати".

Сонячні панелі на хаті-півкулі. Суспільне Тернопіль

На випадок, коли погода похмура, в підвалі є генератор.

"Генератор треба мати його в приватному будинку, щоб не було проблем з перебоями світла та в будь-який момент можна було б його компенсувати. Зараз я набагато рідше його використовую, останній раз він працював хвилин 20, коли було дуже дощило, щоб компенсувати сонячні панелі й підігріти бойлер".

Чоловік придбав генератор. Суспільне Тернопіль

В будинку є камін. Суспільне Тернопіль

Стіни підвального приміщення хати-півкулі зроблені з пляшок.

"Обмурований фундамент. Я би сказав, утеплений пляшками. Це звичайні пляшки з-під пива. Ми іх в пункті прийому склотари перекуповували. А ще збирали, коли в нас у Петриках став висох і там була толока. Ми тоді дуже багато пляшок там знайшли, почистили і забрали. Коли сонце потрапляє на фундамент, пляшки нагріваються і віддають тепло".

Вмуровані скляні пляшки. Суспільне Тернопіль

Загалом на зведення такого будинку пішло приблизно 10 тисяч доларів, каже Володимир. Будували хату 4 місяці.

Хата-півкуля жителя Тернопільщини. Суспільне Тернопіль

Вирішили зробити такий дім, бо хотіли зекономити на будівництві.

"На початку був варіант – каркас з трикутників, які складалися. Тоді ми огортали його плівкою, це був паробар’єр. Потім на цей паробар’єр ми набивали трикутники з плит ОСБ вирізали. Це для того, щоб можна було з середини утеплити й зверху зробити покрівлю. Потім ще одною чорною плівкою накривали перед самим покриттям, перед бітумною черепицею".

Будинок повністю освітлюється. Суспільне Тернопіль

Стіни хати-півкулі заповнені мінеральною ватою.

Директор "Наукового парку "Інноваційно-інвестиційний кластер" Григорій Химич каже, будинок у вигляді півкулі буде менше охолоджуватися під дією вітрів.

"З точки зору аеродинаміки – теж в принципі менший вплив вітрових навантажень. Ообливо, коли в холодну пору року вітер, огинаючи такий будинок, коли пряма стіна, він досить серйозно його охолоджує, а коли будинок такої форми, то це ковзаючі потоки, які менше впливають на охолодження самих стін".

Хата-півкуля Володимира Сеньківа. Суспільне Тернопіль

Нагадаємо, на Тернопільщині можливі перебої з електро, тепло та водопостачанням.

Новости Украины