Жителів Одеської області попередили про відповідальність

Останнім часом побільшало повідомлень про пожежі біля водойм, на околицях населених пунктів, причиною яких здебільшого є людський фактор. Нещодавно правоохоронці встановили кількох осіб, з необережності яких виникли займання трави та чагарників, а співробітники ДСНС склали відносно громадян адміністративні матеріали.

В одному з сіл Ананьївської територіальної громади рятувальники оперативно загасили горіння трави на площі понад 300 квадратних метрів. Вогонь міг спричинити загоряння дерев’яних вагонів, що зберігаються на під’їзних коліях розташованого неподалік підприємства. Поліцейські встановили, що ця пожежа сталася через недопалок, кинутий місцевим пенсіонером в суху траву під час випасання худоби.

Аналогічна подія сталася на території Окнянщини. У підпалі чагарників за межами села Флора був викритий 37-річний житель цього ж населеного пункту.

Відносно правопорушників були складені адміністративні матеріали за ч. 1 ст. 77-1 (самовільне випалювання рослинності або її залишків) КУпАП, санкція якої передбачає покарання у вигляді накладення штрафу на від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти (3060 – 6120 гривень) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Поліцейські нагадують, що існує і кримінальна відповідальність за знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу, передбачена ст. 245 Кримінального кодексу України.

В умовах підвищення температури повітря та сильного вітру пожежі можуть завдати значної шкоди як екосистемам, так і майну громадян і навіть призвести до загибелі людей. Будьте законослухняними, а якщо ви самі стали свідком пожежі, повідомляйте на спецлінії «101» або «102».

Джерело

Новости Украины