Житло, виплати та участь переселенців у житті громад: Центральноукраїнський форум Рад ВПО зібрав у Вінниці представників 10 областей

Ситуацію з житлом і працевлаштуванням ВПО у регіонах, співпрацю місцевої влади і Рад ВПО та механізми спільного подолання викликів обговорили у Вінниці під час Центральноукраїнського форуму Рад ВПО.

Дводенний захід, що відбувся 11–12 вересня, зібрав близько 100 учасників і учасниць з 10 областей України: Київської, Сумської, Чернігівської, Житомирської, Черкаської, Вінницької, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської та Херсонської. Серед них були представники органів державної та місцевої влади, громадських організацій та самих Рад ВПО обласних, районних та місцевих рівнів.  

Катерина Дроботіна, радниця з програмних питань Агентства ООН у справах біженців в Україні (УВКБ ООН) у Вінниці, зазначила: форум став майданчиком для обговорення важливої теми — повноцінної участі внутрішньо переміщених осіб у житті громади та ухваленні рішень, які їх стосуються. І для цього існують Ради ВПО — дорадчий орган, який представляє потреби та інтереси переселенців.

Відео дня

«Зібравши цей форум, ми в УВКБ ООН прагнули вивчити можливості для подальшого зміцнення Рад ВПО в Україні, підтримати їх і продовжити нашу спільну роботу. Вона полягає в адвокації та підтримці права внутрішньо переміщених осіб брати участь у житті громад та держави, зокрема через Ради ВПО», — сказала Катерина Дроботіна. 

Під час Форуму відбулися п’ять дискусійних панелей та воркшопи. Говорили про підтримку Рад ВПО та місцеві політики, співпрацю місцевої влади та громадського сектору, досвід Рад ВПО у подоланні проблем, з якими найчастіше стикаються переселенці. 

Наталя Гурковська, регіональна координаторка проєкту УВКБ ООН у Вінницькій області, розповіла, що найболючішим залишається питання забезпечення переселенців житлом. 

«Найбільш жваві дискусії були довкола забезпечення ВПО житлом, створення фондів соціального тимчасового житла для переміщених людей та відшкодування за зруйноване майно. Це найбільше турбує переселенців і представників Рад. Тому що механізм є, існують державні й місцеві програми, але справи просуваються повільно і людей хвилює, що буде далі. Саме відсутність житла змушує ВПО повертатися додому, навіть на прифронтові території», — розповіла Наталя Гурковська.  

Важливо, щоб представники Рад ВПО могли спілкуватися між собою, обмінюватися досвідом, знали, до кого звернутися по допомогу. Тому необхідно проводити такі форуми, де всі учасники — «на відстані протягнутої руки», каже Валерія Вершиніна, виконавча директорка БФ «Стабілізейшен Суппорт Сервісез». Цей благодійний фонд разом із партнерами допоміг створити перші Ради ВПО ще до повномасштабної війни і тепер підтримує мережу Рад по всій Україні. 

«Всі питання на порядку денному запропонували самі Ради ВПО, частково ми обговорювали їх на загальнонаціональному форумі. Але там йшлося про те, що може зробити держава, про завдання для Уряду, Президента, Парламенту. А тут ми говоримо на рівні регіонів — що можна зробити саме у громадах», — зазначила Валерія Вершиніна.  

Окрім того, під час форуму учасники розробили програму подальшої роботи Конгресу Рад ВПО. Документи про створення цього координаційного органу підписали два тижні тому — під час II Всеукраїнського Форуму Рад ВПО.

«Конгрес Рад ВПО — це напрацювання самих Рад ВПО, щоб їм було зручно обмінюватись досвідом. Відповідно, під час воркшопів вони визначили цілі, завдання, основні засади діяльності Конгресу. Говорили про окремі структурні відділи, права та обов’язки членів цього об’єднання», — пояснила Валерія Вершиніна.  

Учасники заходу також змогли побачити виклики, що стоять перед Радами ВПО, адже всі вони мають різні знання та досвід розв’язання проблем переселенців. Говорили про те, чи продовжаться виплати, як інтегруватися у нову громаду, щоб не залежати від цих виплат. Як допомогти людям, щоб у них не було думки повертатися на прифронтову чи окуповану територію, та як зробити так, щоб локальні програми підтримки не лише розроблялися, а й вчасно реалізовувалися.  

Відеозвіт заходу за посиланням.

Захід проводив Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» за фінансової підтримки Агентства ООН у справах біженців в Україні (УВКБ ООН).

Джерело

Новости Украины