Кабмін затвердив проєкт бюджету на 2023 рік з правками у бік песимістичного сценарію

Кабмін затвердив проєкт бюджету на 2023 рік з правками у бік песимістичного сценарію

Кабінет міністрів ухвалив проєкт бюджету на 2023 рік до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів. Уряд скоригував прогноз зростання ВВП в бік більш песимістичного сценарію — 3,2% замість 4,6%. Прогноз інфляції зменшили з 30% до 28%. Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Бюджет-2023 планується з урахуванням 1,3 трлн грн доходів. Видатки складатимуть 2,6 трлн грн.

— Ми збільшили обсяги видатків на виплати пенсій, на ліквідацію наслідків збройної агресії росії (будівництво, ремонти, купівля людям житла), на наукову й науково-технічну діяльність, на пільгові іпотечні кредити ВПО. Загалом до другого читання в проєкті держбюджету видаткова частина зросла на 66,8 млрд грн, — написав Шмигаль.

На військові потреби спрямують понад 18% ВПП — понад 1 трильйон грн. Дефіцит держбюджету наступного року складе понад 20% ВВП. Його планують покривати за рахунок допомоги партнерів, яку очікують у розмірі 38 млрд доларів.

Рада затвердила проєкт державного бюджету на 2023 рік у першому читанні на засіданні 7 жовтня. «За» проголосували 251 народний депутат, партії «Європейська солідарність» та «Батьківщина» не дали жодного голосу. 

Джерело

Новости Украины