Калібрування батареї ноутбука — крок за кроком

Калібрування батареї ноутбука виправляє помилки в роботі контролерів і дозволяє довше тримати заряд батареї. Практично кожна модель сучасного ноутбука комплектується літій-іонними акумуляторами різних ємностей в залежності від конкретної апаратури. Такий підхід дає можливість забезпечувати тривалу роботу пристрою за один цикл зарядки, ніж та цінне портативне обладнання. Так чи інакше, будь-яка батарея з часом поступово втрачає свою ємність і розряджається швидше, особливо при великих навантаженнях на центральний процесор, відеокарту і жорсткий диск. Однак якщо експлуатувати ноутбук грамотно, то поріг зниження ефективності роботи в автономному режимі буде відбуватися дуже повільно.

Калібрування не завжди може врятувати вашу батарею, ви можете спробувати, але якщо це не дало ніяких результатів, швидше за все вам доведеться її замінити. При заміні акумулятора, вам потрібно буде звернути увагу на його характеристики, які вказані на етикетці батареї, або ноутбука. Також на батареї буде вказана модель. Але якщо ви хочете батарею кращу за попередню, ви можете подивитися всі доступні моделі АКБ на ваш ноутбук за цим посиланням.

Навіщо потрібна калібрування батареї ноутбука і як часто?

Калібрування батареї ноутбука — найважливіший етап в початковому налаштуванні нового пристрою, який актуальний і для іншого обладнання, що працює на Li-ion акумулятори, наприклад, смартфонів і планшетів. Дана процедура рекомендується до проведення як відразу ж після придбання ноутбука, так і в процесі його використання. Калібрування має на увазі собою навмисне проведення циклів заряду-розряду, а робиться для того, щоб чіп-контролер міг відображати реальний відсоток без глюків. Крім того, ця процедура іноді допомагає «продовжити життя» акумулятора, коли, наприклад, відбувається різкий спад заряду або автономна робота триває не більше 20-30 хвилин в режимі звичайного навантаження.

Як визначити чи потрібна калібрування акумулятора

Перш ніж щось робити потрібно обов’язково з’ясувати, а чи потрібно це робити? З калібруванням акумулятора ноутбука та ж історія. Щоб визначити чи потрібна калібрування акумулятора нам знадобиться програма AIDA64. Даний софт поширена і добре зарекомендувала себе, яка вміє багато, в тому числі і протестувати батарею вашого ноутбука на знос і необхідність калібрування.
Викачуємо програму, запускаємо, заходимо в розділ КОМП’ЮТЕР, вибираємо пункт Електроживлення і дивимося все характеристики вашої батареї. У стандартному звіті буде доступна наступна інформація:

  • Модель і ємність батареї.
  • Знос батареї.
  • Паспортні характеристики батареї.
  • Час роботи і / або час до повної зарядки.

Спеціальної опції для калібрування в програмі поки відсутня, але можна прогнати тест «Тест системи на стабільність», який покаже чи потрібні калібрування батареї ноутбука в принципі.
Для запуску тесту потрібно зайти в меню «ІНСТРУМЕНТИ» і в ньому вибрати «Тест системи на стабільність», відключити ноутбук від мережі 220 вольт і натиснути кнопку старт.

Якщо ваш ноутбук відключиться при виконанні даного тесту без спроби піти в сплячий режим — акумулятора вашого ноутбука точно потрібна калібрування, або навіть заміна.

Калібрування батареї засобами Windows 7/10

Виконати дану операцію сьогодні можна декількома способами і один з них — ручна калібрування за допомогою стандартних інструментів Windows. Спосіб працює на будь-яких версіях ОС і практично не відрізняється, все, що вам потрібно — уважність і чітке дотримання інструкцій. Для початку знадобиться перевірити поточну ємність акумулятора і його рівень при сто процентною зарядці. Поверхневу інформацію можна отримати наступним чином:

  • Вставте зарядний пристрій і дочекайтеся закінчення зарядки;
  • Вимкніть ноутбук від мережі;
  • Перевірте в налаштуваннях електроживлення рівень батареї.

Інструментарій ОС Windows передбачає і можливість отримання більш детальної інформації. Дізнатися її вам допоможе командний рядок, яка відкривається шляхом введення в пошук команди «CMD», запустити її потрібно від імені адміністратора, клікнувши правою кнопкою мишки і вибравши цей параметр. Після вбийте значення powercfg.exe -energy -output d: \ report.html, де D — ім’я локального диска, яке в вашому випадку може бути іншим (C, E і так далі). Саме туди буде зберігатися файл звіту з ім’ям report і розширенням .HTML. Відкрийте його за допомогою будь-якого браузера і Прокрутіть до вкладки «Про акумулятор», потім порівняйте показники останньої повної зарядки і розрахункової ємності. Якщо ж перше набагато менше другого, то в обов’язковому порядку калібру акумулятор.

Операційні інструменти Windows дають лише інформацію про стан батареї, а здійснювати процедуру калібрування потрібно в ручному режимі, або за допомогою спеціально призначеного програмного забезпечення. Спочатку краще спробувати виконати всі власноруч і якщо результату не буде — вдатися до ПО. Калібрування вручну здійснюється в кілька етапів:

  • Повна зарядка батареї;
  • Відключення блоку живлення і розрядка до 0;
  • Підключення до мережі.

Тут дуже важливо правильно виставити режим електроживлення, адже за замовчуванням системою вибирається «Збалансований». При вищевказаної процедури рекомендується встановити «Високу продуктивність» в настройках, оскільки при цьому вимикаються різноманітні енергозберігаючі технології та ймовірність вдалою калібрування підвищується. Крім того, при низькому рівні заряду ноутбук піде в режим сну або глибокого сну і не дозволить «посадити» батарею до нуля.

Програми для калібрування батареї ноутбука

Програма для калібрування батареї ноутбука може зіграти дуже важливу роль і максимально ефективно допомогти впоратися вам з цим завданням. До того ж, при використанні ПО, весь процес здійснюється в автоматичному режимі і користувачеві немає потреби змінювати будь-яку конфігурацію. Однак необхідно враховувати, що для кожної моделі ноутбука застосовуються різноманітні програми.

Калібрування батареї ноутбука ASUS в більшості випадків здійснюється в BIOS, оскільки даний виробник не рідко інтегрує потрібну програму у вигляді технологічного інструменту материнської плати. Найчастіше така можливість присутня в Phoenix BIOS, але перевірити це можна самому:

  1. Від’єднайте адаптер живлення від ноутбука;
  2. Перезавантажте або включите пристрій, а потім натисніть F2 (іноді інша F-ка);
  3. Зайдіть у вкладку BOOT і знайдіть меню Smart Battery Calibration, запустіть процес.

Примітка: Пошукати даний пункт рекомендується у всіх розділу BIOS, а його назва також може відрізнятися, але в ньому обов’язково присутній слово Battery. Якщо пункту немає, то краще зробити калібрування вручну за схемою, описаною в попередньому розділі статті.

Для ноутбуків від таких виробників як Samsung і Acer на просторах інтернету є відмінна програма для калібрування під назвою BatteryMark. Її особливість полягає в можливості більш швидкого проведення циклів розряду-заряду, завдяки тому, що вона автоматично запускає процес пошуку Числа Пі, при цьому даючи граничне навантаження на центральний процесор. В цілому, головне її призначення — це тестування і діагностика стану акумулятора як в режимі простою, так і в пікових навантаженнях. З її допомогою ви зможете здійснити кілька циклів за одну годину, вибравши прискорений спосіб і високу продуктивність в настройках ноутбука.

Відомий виробник Lenovo випустив для своїх ноутбуків лінійки Idea профільну утиліту з назвою Energy Managment. Вона досить багатофункціональна щодо калібрування батареї, наділяє користувача всеосяжної інформацією і засобами коректної настройки акумулятора. Перед початком процедури підключіть блок живлення, закрийте інші програми, які і фонові процеси, а також не користуйтеся пристроєм під час дії.

HP Support Assistant — дуже корисне офіційне програмне забезпечення для ноутбуків Hewlett-Packard. Великий арсенал інструментів робить можливим не тільки калібрування акумулятора, але і надає різноманітний функціонал для діагностування загального стану пристрою. У розділі «My Computer» ви знайдете пункт перевірки батареї і після тесту, програма сповістить вас про найбільш бажаних діях.

Як продовжити життя батареї ноутбука — поради

Кожен досвідчений користувач портативних гаджетів вже знає і дотримується загальноприйнятих порад про те, як же уникнути або, хоча б, максимально відтягнути термін кончини акумулятора. В першу-чергу, не використовуйте його. Це аж ніяк не жарт, адже коли ви працюєте за пристроєм і поруч є розетка, то батарею потрібно витягнути і підключити адаптер живлення в роз’єм, таким чином, коли автономна робота дійсно знадобиться, часу у вас виявиться набагато більше. Це пов’язано з тим, що будь-яка батарея має задану кількість циклів і енергоємності, яка в будь-якому випадку втрачається в процесі природної експлуатації.

Далі, якщо ви не користуєтеся акумулятором, то краще залишати його на 60-70 відсотках. Напевно ви ніколи не звертали уваги, однак новий гаджет, будь-то смартфон або ноутбук, завжди при першому включенні показує саме такий рівень заряду. Літій-іонні батареї не люблять перезарядки і повного виснаження. І останнє, завжди намагайтеся дотримуватися рекомендовані умови експлуатації, тобто, не допускайте перегріву гаджета, не використовуйте ноутбук в приміщеннях з високим рівнем вологості або при низьких температурах.

Новости Украины