«Казав, що більше не розмовлятиме російською»: Сергія Смирнова, який родом з Городні, повернули з полону

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Сергій Смирнов розмовляє по відеозв’язку з дружиною та сином. Із соціальних мереж Крістіни Смирнової

З російського полону 14 вересня повернули Сергія Смирнова, який родом з Городні. Про це Суспільному розповіла мама Сергія Зоя Смирнова. З її слів, про обмін вона не знала, а про те, що Сергій вже в Україні, дізналася від невістки. Скільки часу син був у полоні, як туди потрапив і чи спілкувалися вони — читайте далі.

Сергію Смирнову 32 роки. Він — військовий 36-ї бригади морської піхоти, диригент військового оркестру. У російському полоні він був майже 2,5 роки. За цей час жінка жодного разу не розмовляла з сином.

"У полон він потрапив 12 квітня 2022 року на заводі Ілліча в Маріуполі. Коли син був у полоні, я з ним не спілкувалася. Ніхто зі мною не зв'язувався. У 2023-му та 2024 роках обміняли двох чоловіків, які з ним були у «камері», то вони виходили на зв'язок з Крістінкою (дружина Сергія, — ред.). Він забув мій номер телефону, він пам'ятав номер тільки своєї дружини".

Про те, що її сина мають обміняти — не знала, каже Зоя. Про радісну звістку дізналася від невістки вже тоді, коли син був в Україні. Чому її відразу не попередили про обмін, каже так:

"Вона (невістка, — ред.) мені ніякої лишньої інформації не говорила, щоб я не переживала, бо я хворію часто. Тому вона мені подзвонила, коли його вже обміняли. Вона берегла мене для сина, щоб я зустріла його живою. Невістка подзвонила і сказала: «Мамо, ви стоїте чи сидите». Я кажу: «Що сталося?». Вона плаче і каже, що Сергія обміняли".

Українці, яких повернули з російського полону 14 вересня 2024 року. Володимир Зеленський

Пані Зоя розповідає, сина ще не бачила, але говорила з ним по телефону. Про полон та про стан свого здоров'я він їй не розповідає.

"Він знає, що я хворію. Він у мене такий, що якщо йому буде погано, він нічого не розкаже мені. Він завжди каже: «Мамо, у мене все добре, я живий, здоровий». Казав мені, що російською мовою більше спілкуватися не буде. Каже: «Ти як хочеш, а я не буду»".

Сергій народився в Городні, живе у Миколаєві, каже Зоя Смирнова. У нього є дружина та син.

Сергій та Крістіна Смирнови. Із соціальних мереж Крістіни Смирнової

Нагадаємо, 14 вересня також звільнили з полону Андрія Тураса із Холмів. За інформацією Корюківської РВА, Андрій – професійний військовий, морський піхотинець. На початку повномасштабної війни боронив Маріуполь. Потрапив у полон 14 квітня 2022 року разом із дружиною Оленою – старшою бойовою медикинею 36-ї окремої бригади морської піхоти. Олену вдалося обміняти 28 квітня 2022-го. На той момент жінка була вагітною, але ще не здогадувалася про це. 15 листопада вона народила сина. Леону скоро виповниться 2 роки. Андрій досі не знав, що став татом.

Загалом в Україну повернула з російського полону 103 українських воїнів, повідомив президент Зеленський. 82 рядових та сержантів. 21 офіцер. Захисників Київщини, Донеччини, Маріуполя та "Азовсталі", Луганщини, Запоріжжя, Харківщини. Воїнів ЗСУ, Національної гвардії України, прикордонників, поліцейських.

Це друга частина обміну полоненими, який розпочався 13 вересня. Українців обміняли на 103 російських військових. Дві третини з них — це строковики, яких захопили у полон у Курській області, повідомляє громадський рух РФ "Наш вихід".

Читати ще

Читати ще Чернігівку Наталію Захаренко, яку у Білорусі засудили до 9 років колонії, повернули під час обміну

Новости Украины