«Кернел» звинуватили у незаконному скиді нечистот до Пушкарівських ставків у Полтаві: яка реакція

За інформацією: Суспільне Полтава.

пушкарівські ставки зі сторони Огнівки. Суспільне Полтава

"Проходячи всім маршрутом зливової каналізації, фактично, від скиду до ставків, ми дійшли саме до компанії "Кернел", до їхньої адмінбудівлі. Далі каналізаційна мережа не продовжується, далі просто ніяких скидів не могло бути", — розповів повідомив голова міської комісії з архітектури та містобудування Сергій Іващенко.

Депутати місцевої райради з фахівцями-сантехніками і місцевими жителями пройшли мережею зливових каналізацій від джерела витоку нечистот поблизу ставків та дійшли до заводу "Кернел". Представники ініціативної групи відібрали воду та віддали її на хімічний аналіз до приватної компанії.

Дерева, які попадали у ставок та перегороджують витік води. Суспільне Полтава

"Іде постійний скид промислових стоків, це гаряча вода, але це брудна гаряча вода, тобто це промислові стоки. Для виробництва тонни олії потрібно від трьох до десяти кубів води для того, щоб очищувати олію. І ця вода після очищення олії скидається в зливову каналізацію", — додав Сергій Іващенко.

Як прокоментували у "Кернел" звинувачення від міськради

Як повідомив у відповіді на лист Суспільного директор олійноекстракційного заводу "Kernel" Євген Ніколаєв, працівники також обстежили зливові каналізації поблизу підприємства. Вони зафіксували факт врізання, який починається за межами території олійниці.

Полтавський олійноекстракційний завод «Kernel». Суспільне Полтава

"На відео чітко видно, що ливнева труба, що йде вздовж нашого підприємства до прохідної, про яку зараз так багато говорять у ЗМІ, – цілісна, без витоку стоків. Водночас, як видно з відео, з протилежного боку в систему є врізка, крізь яку до мережі потрапляють господарсько-побутові стоки невідомого для нас походження", — розповів Суспільному директор заводу "Kernel" Євген Ніколаєв.

Струмок, з якого нечистоти перетікають до Пушкарівських ставків. Суспільне Полтава

У воді зі ставків, яку активісти передали на аналіз, зафіксували високі концентрації аміаку, завислих речовин та сухих залишків. Також перевищення цих показників виявили і представники Держекоінспекції під час забору 5 серпня. Про це вони повідомили у відповіді на запит Суспільного. Наявність цих високих концентрацій аміаку вказує на факт каналізаційного забруднення водойм.

Як повідомив Суспільному директор заводу "Kernel" Євген Ніколаєв, якщо звинувачення на адресу підприємства не припиняться, вони звертатимуться до суду з позовом про захист ділової репутації.

Нині правоохоронці продовжують слідчі дії за фактом забруднення Пушкарівських ставків. Правова кваліфікація – частина перша статті 242 Кримінального кодексу України "Порушення правил охорони вод".

Бруд, який скидають у ставки. Суспільне Полтава

"Максимальне покарання, передбачене за даною статтею, полягає у позбавленні волі на строк до п'яти років. Розмір штрафу полягає від однієї до 5 тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян" — розповів речник Полтавського райуправління поліції Василь Зуб.

Як з’ясовували причетних до забруднення Пушкарівських ставків

14 березня 2024 виїзна комісія міської інспекції з контролю за благоустроєм обстежила зливову каналізацію, з якої стікає до Пушкарівських ставків. Виявили, що нечистоти до ливнівок скидають через іншу трубу з місцевих підприємств.

Ставок з боку Пушкарівського мікрорайону. Суспільне Полтава

25 квітня під час засідання постійної комісії з питань містобудування управлінню ЖКГ доручили знайти, звідки та хто скидає нечистоти до Пушкарівських ставків.

26 квітня Полтавська окружна прокуратура розпочала кримінальне провадження за частиною першою статті 242 Кримінального кодексу України "Порушення правил охорони вод".

Ставки забруднюють майже 20 років. Суспільне Полтава

5 серпня представники Державної екологічної інспекція України та Інспекції з контролю за благоустроєм відібрали воду зі ставків та струмка, який є джерелом забруднення та виявила перевищення показників небезпечних речовин.

Читати ще

Читати ще Рівень води у річках Полтавщини близький до критичного: до чого це може призвести

Новости Украины