Керування автомобілем у складних погодних умовах: поради водіям

Процес їзди за кермом в умовах щільного трафіку, незнайомих трас чи попри складні розв’язки змушує серця авто та їх власників битися частіше, і як тільки звикаєш до челенджів українських доріг, так водійське життя підкидає нові сюрпризи, наприклад блекаут, який просочився в наші міста. З перші два тижні масових відключень електроенергії кількість ДТП на дорогах збільшилася на 25% відсотків. А попереду ще й не найприємніший для автовласників період року – ожеледиці, сніг, туман, затяжні дощі.

Отже, як не знайти пригод собі на бампер в таких дорожніх умовах?

Перш за все звичайно ж потрібно підготувати ваш транспорт: перевірити справність гальм (раптом що), двигуна, яскравість фар та протитуманок, а також час перевзутися в зимові шини. І звичайно ж підготуватися самому: нагадати ПДР, зокрема, розділ про сигнали регулювальника, адже навряд чи хтось міг уявити, що зустріч з ним буде регулярною.

Ще трохи порад

Керування автомобілем у темряві:

  • Перш за все дотримуйтесь швидкісного режиму: до 50 км/год у місті, а поблизу пішохідних переходів до 30 км/год – саме така швидкість є безпечною та допоможе швидко зорієнтуватись у разі виникнення раптових перешкод на дорозі;
  • Особливо уважними слід бути поблизу людних місць: у житлових кварталах, біля дитячих майданчиків, шкіл, парків, торгових центрів.
  • Слідкуйте не тільки за власними діями, але й за тим, що відбувається на дорозі. Коли вимкнені світлофори далеко не кожний може зорієнтуватися, як поводити себе на рівнозначних дорогах, кому слід поступитися дорогою.
  • Поважайте інших учасників дорожнього руху та під час наближення інших авто до вас, вмикайте ближнє світло.

Водіння під час туману та дощів:

  • якщо ви потрапили в зону туману, одразу знижуйте швидкість та збільшуйте дистанцію стосовно інших автомобілів;
  • дотримуйтесь режиму швидкості з урахуванням несприятливих погодних умов, яка допоможе вам зорієнтуватися та вчасно загальмувати;
  • уникайте зайвих маневрів, різких гальмувань, поворотів на великих швидкостях;
  • перед поїздкою перевірте роботу склоочисників;
  • частіше протирайте скло фар

Як убезпечити себе під час ожеледиці:

  • не виїжджайте на дорогу без зимової гуми;
  • пам’ятайте, що велика швидкість зимою – то головний ворог водія, ви зможете ліпше та ефективніше керувати вашим транспортним засобом на невеликій швидкості;
  • не робіть різких рухів кермом та зайвих маневрів, уникайте різких гальмувань та прискорень, адже може занести;

У підсумку слід ще раз звернути увагу на важливість підготовки та перевірки технічної справності авто перед настанням несприятливої пори для керування транспортними засобами. Запишіться на сервіс до офіційного дилера вашої машини, більшість з них йдуть на поступки власникам авто та пропонують більш лояльні умови для використання послуг сервісу огляду та ремонту автомобілів. Наприклад, офіційний дилер Mitsubishi Motors в Україні надають знижку на критично важливі запчастини для моделей ASX, Outlander, Eclipse Cross. Mazda, Skoda, Ford та ряд інших дилерів також заохочують водіїв до ретельного зимового апгрейду своїх машин.

Новости Украины