Київ і Одеса очолюють антирейтинг порушників мовного закону

Фото: Новинарня

У Києві та Одесі за перші місяці 2023 року зафіксували найбільше скарг громадян щодо недотримання мовного закону.

Про це повідомив уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Протягом січня та лютого нового року в Україні загалом зафіксували 455 повідомлень про недотримання мовного закону.

Як зазначив Тарас Кремінь, у 2023 році громадяни продовжують фіксувати найбільше порушень мовного Закону у сфері обслуговування.

Протягом січня-лютого 2023 року на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло 455 звернень громадян про порушення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», 60% з яких — щодо сфери обслуговування споживачів.

Так, 192 звернення стосуються відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та веб-сайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 81 звернення — порушення безпосередньо під час обслуговування.

Залишається проблема з дотриманням вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення.

За 2 місяці 2023 року надійшло 31 звернення громадян щодо зовнішньої реклами та вивісок.

13 звернень громадян надійшло щодо порушення законодавства про державну мову педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої та вищої освіти.

Щодо порушення Закону у сфері охорони здоров’я під час надання послуг окремими медиками в лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою повідомили 5 громадян.

Інфографіка: ФБ Тараса Кременя

Найбільше повідомлень про порушення надійшло з міста Києва (159 звернень), Одеської (66), Харківської (47), Дніпропетровської (42), Миколаївської (24) та Київської (20) областей.

Читайте також: в Україні почали штрафувати викладачів за використання недержавної мови під час освітнього процесу.

8 звернень надійшло з Полтавської області, по 7 — з Сумської, Запорізької, Львівської та Житомирської, по 5 — з Чернігівської та Вінницької, по 4 — із Черкаської та Кіровоградської, по 3 — з Чернівецької, Волинської та Хмельницької областей, 2 звернення з Донецької області, з Тернопільської, Луганської та Закарпатської — по 1. З інших областей звернень громадян не надходило, у 28 випадках не вдалося встановити регіон заявника.

 

 

Джерело

Новости Украины