Кіноакадемія США відреагувала на прохання України повернути нагородження фільму «20 днів у Маріуполі» у телеверсію «Оскара»

До міжнародної скороченої версії Оскара 2024 повернуть вирізану частину із нагородженням команди українського документального фільму «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова. Через скарги «Суспільного» Академія кінематографічних мистецтв і наук США вирішила, що варто перевипустити оновлену 90-хвилинну частину премії через несправедливе ставлення як до українців, так і до минулорічних випусків, де визнання «Найкращого документального фільму» було додано до телеверсії.

Як повідомляє журнал Deadline, вручення «Оскара» фільму «20 днів у Маріуполі» включать не лише до української телеверсії, а й до усіх, на які поширюється дія ліценції Disney. Тому надважливу 45-секундну промову Чернова щодо справжньої сутності росіян почує увесь світ.

Зокрема, раніше кінокомпанія заявляла, що відбір категорій та моментів, які потраплять до 90-хвилинної версії, відбувається заздалегідь ще до початку шоу. Її представники чомусь вирішили вирізати частину із нагородженням «Найкращого документального фільму» разом із промовою режисера, хоч могли спрогнозувати, що існували значні шанси на перемогу українців.

«Ось сміливий факт: минулорічна категорія документального фільму була включена в 90-хвилинну міжнародну версію, як і політична промова Юлії Навальної. Я не дуже вірю, що Disney планує сценарій 90-хвилинної версії без урахування прогнозів переможців – це звучить непереконливо для високоефективного шоу. «20 днів у Маріуполі» – це не лише видатний документальний фільм, це унікальне свідчення про російські злочини, і вся команда буквально ризикувала життям, щоб зняти його. Тому надзвичайно важливо мати цю історичну подію та історичну промову Мстислава Чернова у всіх версіях», – наголосив у коментарі Deadline Лук’ян Галкін, виконавчий продюсер каналу «Суспільне культура».

Нагадаймо, разом із «Суспільним» до Disney звернулася й Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення із проханням повернути вирізану частину із нагородженням «20 днів у Маріуполі». Установа у листі зазначила, що своїм рішенням вирізати фрагмент із врученням статуетки та промовою Чернова компанія толерує Росію у війні проти України, адже минулого року цинічна ліберальна нагорода за фільм про Олексія Навального опинилася у скороченій версії «Оскара».

Як повідомляв OBOZ.UA раніше, фільм «20 днів у Маріуполі» з 14 березня знову повернули в прокат у кінотеатрах. Окрім цього, кінострічку можна переглянути на платних стрімінгових сервісах. Серед них деякі пропонують пробну безкоштовну підписку.

Тільки перевірена інформація у нас у Telegram-каналі OBOZ.UA та Viber. Не ведіться на фейки!

Джерело

Новости Украины