Кір на Сумщині: захворюваність знизилась, але щеплення робити радять

Епідемія кору на Сумщині відступила, розповів заступник директора Сумського лабораторного центру Михайло Мацюк. За його інформацією, 2019 року за 6 місяців було 236 хворих. У 2020-му за такий самий період нарахували 6: двоє у Сумах, троє — в Сумському і одна людина в Охтирському районах, з них – одна дитина, пише suspilne.

Позитивна статистика, вважають лікарі та епідеміологи, — завдяки вакцинації.

Із початком карантину лікарі радили відтермінувати планову вакцинацію. З початку червня щеплення поновили.

Сімейна лікарка Наталія Солдаткіна каже, що зараз звертаються по вакцинацію рідше, ніж минулоріч. Серед її пацієнтів щеплюються до 10 людей на місяць. Торік, під час епідемії кору, вакцинувалися в середньому 20 пацієнтів.

«У кожної людини повинно бути два щеплення від кору. Якщо в дитинстві зробили одне щеплення, ми маємо всі покази для того, щоб зробити ще одне. Також пацієнт може здати тест на наявність імуноглобулінів до кору, і навіть якщо в нього повний цикл кору завершено, але кількість імуноглобулінів не досягає того рівня, який необхідний для захисту організму, то ми робимо це щеплення», — розповіла лікарка.

На сьогодні в області щеплено від кору понад 4 тисячі дорослих, в основному з груп ризику – ті, що постійно у контакті з людьми.

За словами Ольги Гапієнко, Сумщина забезпечена на 100% від потреби вакцинами від кору. Точну кількість не назвала.

У МОЗ вважають: у період пандемії особливо важливо щеплюватися проти інфекцій.

Источник

Новости Украины