Китай готує мирну ініціативу для України й РФ: Ця війна не має продовжуватися


Китай готує мирну ініціативу для України й РФ: Ця війна не має продовжуватися

Фото: EPA

Китайська позиція щодо російсько-української війни полягає у необхідності почати мирні переговори. Про це сказав міністр закордонних справ Китаю Ван І у суботу під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки.

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«Що стосується України, позиція Китаю полягає у підтримці мирних перемовин. Ми підготуємо офіційну позицію КНР щодо політичного врегулювання кризи в Україні», – сказав він.

Ван І запевнив, що його держава не хоче продовження війни.

«Ми не хочемо доливати олії до вогню і не бажаємо мати жодних вигод від кризи. Ми хочемо сприяти тому, аби знайти мир. Ми на боці миру і діалогу», – сказав китайський міністр.

Він додав, що лідер Китаю Сі Цзіньпін на другий день після російського вторгнення сказав, що Росія й Україна мають сісти за стіл переговорів.

«Відбулися раунди перемовин у Білорусі й Туреччині. Ми бачили текст рамкової потенційної угоди. Однак процес зупинився. Чому так сталося, ми не знаємо. Певно, якісь сили не хотіли матеріалізації мирних угод, якісь інтереси перешкоджали», – заявив міністр.

За словами Ван І, позиція Китаю відтоді не змінилася. «Ця війна не має продовжуватися. Конфлікти та війни не мають переможців, їх не можна вирішити простим способом – протистоянню треба запобігати», – заявив міністр.

ДОВІДКА. Китай заявляє про свою «нейтральну» позицію щодо війни Росії проти України, яку Пекін називає «українською кризою». КНР неодноразово повторювала кліше російської пропаганди про те, що РФ на війну «спровокували» НАТО та США. Вона не засуджувала війну, яку Москва веде для знищення українського народу, однак одночасно заявляла про відданість принципу територіальної цілісності та непорушності встановлених кордонів. Китайські офіційні особи регулярно закликають до переговорів.

  • Лідер республіканців у Сенаті США вважає, що Китай об’єднався з Іраном та допомагає Росії у війні проти України.

Джерело

Новости Украины