Китай має визначитися, чи дійсно він хоче стати на сторону Путіна — Білий дім


Китай має визначитися, чи дійсно він хоче стати на сторону Путіна - Білий дім

Фото: EPA

Влада Китаю має визначитися, чи справді вона хоче стати на сторону президента РФ Володимира Путіна й підтримати його агресію військовими постачаннями. Про це сказав координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Білого дому Джон Кірбі в інтерв’ю «Голосу Америки».

Читайте нас в Telegram: тільки важливі та перевірені новини

«Китай має зробити вибір. Чи дійсно він хоче стати на бік президента Росії Путіна? Чи дійсно він хоче допомогти пану Путіну у вбивстві невинних українців? Тому що саме такий вигляд мав би подібний крок», – сказав він.

Кірбі упевнений, що це завдасть удару по репутації Китаю та його становищі серед міжнародної спільноти.

«Якщо Китай дбає про свою міжнародну репутацію, можна було б припустити, що він вважатиме це таким, що не відповідає своїм інтересам», – сказав Кірбі.

Він додав, що США наполегливо закликали китайського лідера Сі Цзіньпіна зробити правильний вибір і не допомагати Путіну вбивати українців.

ДОВІДКА. Китай заявляє про свою «нейтральну» позицію щодо війни Росії проти України, яку Пекін називає «українською кризою». КНР неодноразово повторювала кліше російської пропаганди про те, що РФ на війну «спровокували» НАТО та США, а також не засуджувала війну, яку Москва веде для знищення українського народу, однак одночасно заявляла про відданість принципу територіальної цілісності та непорушності встановлених кордонів. Китайські офіційні особи регулярно закликають до переговорів та кажуть, що вони «за мир у всьому світі».

  • 25 лютого 2023 року в НАТО заявили, що бачать «ознаки» того, що Китай «розглядає і, можливо, планує» відправити зброю до Росії для використання у війні проти України й закликає не робити цього.
  • 2 березня МЗС Китаю звинуватило США у «роздмухуванні вогню та брехні» через постачання озброєнь Україні.
  • 3 березня представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі сказав, що Китай поки не постачав зброю Росії для війни проти України, але це питання поки що не зняте з обговорення.

Читайте також: Данілов про постачання Китаєм озброєння Росії: Йому це не потрібно від слова зовсім

Джерело

Новости Украины