«Коли замерзає вода, їм нічим живитися». У Сумах на водоймі помітили кількох лебедів

За інформацією: Суспільне Суми.

Фото: Суспільне Суми

Птахів на водоймі було більше, розповіла дружина Євгена Юлія. Нині з восьми лебедів залишилося два: "Тут чути відлуння вибухів. Можливо, це їх лякає. Або через здоров’я. Щось, можливо, сталося".

Орнітологиня Тетяна Атемасова розповіла: лебедині сім’ї з настанням холодів повільно мігрують південніше. "Доволі часто на Слобожанщині можна побачити такі родини лебедів, що сидять собі на водоймі. І люди навіть починають їх там десь підгодовувати. То не є (це, звісно, шляхетно), але не є добре для птахів. Поки ви їх підгодовуєте, вони будуть сидіти на водоймі і будуть на вас сподіватися. А якщо вночі водойма несподівано замерзне, то буде біда", – розповіла науковиця.

Фото: Суспільне Суми

Лебеді не бояться холоду як такого, розказав завідувач відділу Сумського еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Григорій Кужель. Проблеми, вважає, можуть настати, якщо лід вкриє водойму повністю. "Коли замерзає вода, лебедям нічим живитися, такі птахи знесилені і легко стають здобиччю для бездомних тварин", – розповів Григорій Кужель.

Лебедів до Центру привозять кожного року, сказав Григорій Кужель. Тих, що не травмовані, потім випускають на водойму. Птахи, що не зможуть вижити у дикій природі, залишаються у Центрі. Наразі у вольєрі знаходяться троє таких лебедів. Одного з них привезли у листопаді 2023-го: "Декілька тижнів назад нам зателефонували, що на Баранівці впав біля приватного будинку лебідь і не зміг відлетіти. Люди принесли і так він в нас і знаходиться".

Фото: Суспільне Суми

Здорових птахів, які вільно рухаються водоймою чіпати не треба, переконує орнітологиня Тетяна Атемасова. "Отже, якщо ви бачите таке скупчення лебедів, таку родину, краще, щоби вони посиділи-посиділи — і вони далі полетять самі. Коли водойма почне замерзати і їм нічого буде їсти, то вони полетять далі самі. Виключення в даній ситуації може бути тільки тоді, коли у родині є якийсь підранок або такий лебідь, який не може летіти", – розповіла орнітологиня.

У центрі еколого-натуралістичної творчості, за словами Григорія Кужеля, готові прийняти ще кількох – місце для птахів є.

Читати ще

Читати ще На Сумщині епідпоріг захворюваності на ГРВІ перевищений на 3,5 %

Новости Украины