Конфлікт між в.о. міського голови Чернігова Ломаком та начальником МВА Брижинським — підсумки ток-шоу «Що відбувається?»

За інформацією: Суспільне Чернігів.

Олександр Гашпар. Суспільне Чернігів

"Але тоді незрозуміло, якщо Дмитро Брижинський так воліє за дотримання законів і звернувся до суду з позовом щодо бюджету, і з позовом щодо звільнення Атрошенка, чому він не звернувся тоді з позовом про присвоєння Атрошенку звання почесного громадянина? Тому що там було грубе порушення законодавства, і положення про присвоєння почесного громадянина. Тому що там комісія, яка в той же день перед сесією зібралася, вона була неповноважною. Не було навіть кворуму. Але те рішення комісії пройшло на сесію і до сесії його затвердили. Аналогічне питання й щодо підняття вартості проїзду", — каже Олександр Гашпар.

Конфлікт триває три роки

Політичний оглядач Андрій Подвербний вважає, що очільник МВА наділений функціями префекта, подібно до традиції французьких чиновників.

"Там країна також складається з департаментів і префектур (адміністративно-територіальна одиниця). Тобто, префект – це представник президента в якійсь певній префектурі, який має функцію контролю за місцевим самоврядуванням. Він може блокувати, ветувати ті рішення, які не відповідають законодавству Франції. Тобто, міська рада вважає, що МВА — це якесь певне інородне тіло, яке штучно було вставлено в конструкцію міської влади, і, звичайно, заважає їм. Тому що ці контролюючі рішення, повноваження, якими наділений керівник МВА, згідно з новим регламентом, повинен погоджувати рішення виконавчого комітету, рішення міської ради, які належать до його компетенцій, відповідно до закону "Про правовий режим воєнного стану". Звичайно, це дискомфорт для керівництва міської ради".

Андрій Подвербний. Суспільне Чернігів

Подвербний додає: "Як Дмитро Брижинський буде розпоряджатися повноваженнями перфекта? Це вже буде залежати як надалі буде розвиватися ситуація в місті".

На думку Павла Пущенка, обидва чиновники не апелюють законами або логікою.

"Вони апелюють більше для того, щоб показати свого опонента в негативному вигляді, або ще якимось чином навести аргументи для того, щоб мати кращий вигляд. Але я б хотів глянути на цю проблему ширше, бо ми звузилися до цих словесних перепалок між двома чиновниками".

"Ми маємо розуміти, що протистояння з міською владою в Офісі президента почалося не з призначенням МВА, а воно почалося набагато раніше, ще до повномасштабного вторгнення. Чому? Тому що Віталій Кличко, Владислав Атрошенко, Борис Філатов та інші сильні міські голови не подобаються Офісу президента. І вони намагаються якимось чином з ними боротися. Це все складові одного і того ж самого процесу. Те, що ми зараз говоримо між цим протистоянням. Просто зараз був знайдений гарний привід — спочатку усунути Атрошенка з посади міського голови, потім, щоб нівелювати ще більше вплив міської ради, і монобільшості Атрошенка, яка є у міській раді, вводяться ще додаткові речі, які пов'язані з міською військовою адміністрацією", — розповів Павло Пущенко.

Павло Пущенко. Суспільне Чернігів

Він також припускає, що у Верховній Раді з монобільшістю депутатів «Слуги народу» не вдалося дотиснути повноваження МВА, як це визначає закон про воєнний стан, до одноосібного вирішення всіх питань, і повністю усунути міську раду як колегіальний орган.

"Тобто, не змогли провести голосування через парламент. І тому ми маємо зараз таке двовладдя".

Андрій Подвербний вважає, що публічні конфлікти та проблеми у Владислава Атрошенка з ОП почались саме після того, як в кінці липня 2021 року у Чернігові був спільний з'їзд "УДАРу" і "Рідного дому".

"Плюс на виборах, які не відбулися по 206 округу після повномасштабного вторгнення РФ в Україну, Олександр Ломако підтримувався «УДАРом». І цей політичний союз, можливо і мав би певні непогані перспективи. Тому вони не єдині, не сам на сам залишилися у міськраді. Віталій Кличко (лідер партії «УДАР» та міський голова Києва, — ред.) — людина з дуже сильними міжнародними політичними зв'язками", — каже Подвербний.

Такої ж думки й Павло Пущенко. Він вбачає у цьому спроби ОП розколоти монобільшість "Рідного дому" та мінімізувати вплив парламенту.

"Фактично, були намагання зірвати пленарні засідання. Тобто, якщо вже в нас виходить ситуація, коли є виконувач обов'язків міського голови, і в нього є своя монобільшість, то все одно рішення ухвалюються ті, які потрібні. І потім вже йде клінч (розповсюджена техніка утримання супротивника в спортивних єдиноборствах, — ред.) з Брижинським. Якщо ж розбити монобільшість в міськраді, тоді вже поле для маніпуляцій, політичних домовленостей стає набагато ширшим".

Проблема утворення військових адміністрацій в Україні

Виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан у матеріалі громадського руху "Чесно" наголосив, що однією з найбільших проблем у відносинах між центральною та місцевою владою — дублювання повноважень військових адміністрацій та місцевого самоврядування та нечіткість норм цього законодавства, яке регулює ці взаємовідносини.

Затвердження рішень міською владою

31 липня 2023 року на сесію Чернігівської міськради внесли зміни до регламенту. Цей документ визначає порядок її роботи, зокрема: як скликати сесію, підготувати проєкти рішень та розглянути їх, як затвердити структуру виконавчих органів, обрати та затвердити заступників міського голови. Внаслідок змін до регламенту повноваження начальника МВА Дмитра Брижинського розширилися. Тепер він входить до складу погоджувальної ради, яка збирається перед сесією.

Про затвердження змін до Регламенту Чернігівської міської ради VІІІ скликання. chernigiv-rada.gov.ua

Дмитро Брижинський може сам вносити проєкти рішень на розгляд депутатів, надавати до них зауваження та пропозиції. Також начальник МВА займається питаннями оборони та цивільного захисту, внесенням змін до бюджету та його прийняттям, управлінням комунальним майном, закладами освіти та охорони здоров'я, а також земельними питаннями. Окрім цього, до змін в регламенті рішення міськради мали підписати міський голова або секретар, і вони набували чинності після їх оприлюднення.

Зараз же, після підпису Ломака, їх направляють на підпис до Брижинського.

Павло Пущенко з цього розподілу влади має таку думку:

"Тут позиція десь така: без мого підпису не піде далі це рішення. І інтереси кожного з цих сил, вони, очевидно, є різними. Я думаю, що причина в політичному конфлікті цих двох сил — "Рідний дім" і "Слуга народу" в обличчі виконавчої влади, яка сьогодні у нас є".

"І якщо ми говоримо про самоврядування у класичному його вигляді, то є більшість в міській раді, яка голосує. Є голова, який підписує, і рішення набирає чинності. І, власне, це й породжує конфлікт наразі. Тому що тут можуть бути різні бачення на одну й ту ж ситуацію, на розвиток міста, на пріоритети розвитку міста. Хоча це має все вирішуватися до моменту підпису на погоджувальній раді, на комісіях. І коли вже доходить до сесії й до голосування, мені здається, що позиції сторін мають бути з'ясовані, щоб не влаштовувати вже публічного протистояння", — розповів Пущенко.

Можна навести приклад конкретної онлайн-сесії, каже Олександр Гашпар, яка відбулася у листопаді 2023 року.

"Тоді винесли два питання щодо змін до бюджету і внесення змін до програми про підтримку комунального підприємства «Теплокомуненерго». Депутати ж провели сесію, там прийняли ці два рішення, всі підключились по Zoom, проголосували. Брижинський заявив, що проведення такої сесії є незаконною і сказав, що ці рішення сесії підписувати не буде. І видав власні розпорядження, в яких просто продублював ті саме рішення, як власну заслугу. Це наглядний приклад неефективного використання 13 мільйонів гривень на рік з фінансування міськради".

Зліва направо: Олександр Гашпар, Андрій Подвербний та Павло Пущенко. Суспільне Чернігів

Зі слів Гашпара, міська рада в особі Олександра Ломаки й МВА в особі Дмитра Брижинського ухвалили спільне розпорядження, де визначили, якими повноваженнями наділяється ЧМВА.

"І дуже дивно, що в цьому переліку з'явились навіть ті повноваження, які не передбачені законом про правовий режим воєнного стану саме для міської військової адміністрації. Зокрема, що МВА уже наділяється функціями здійснення державного архітектурно-будівельного контролю, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів. Але такими повноваженнями не наділяється начальник МВА в законі про правовий режим воєнного стану".

На думку Олександра Гашпара, це пов'язано з лобіюванням радників Дмитра Брижинського, а саме — забудовника Максима Черненка.

"Шоу, яке впливає на стан містян, і на загальну ситуацію в місті"

Протягом 1-2 травня у Чернігові частина громадського транспорту не виїхала на маршрути. Це пов'язано з тим, що перевізникам не виплатили частину грошей за перевезення у березні.

"Брижинський не підписав збільшення компенсації з 6 до 9 мільйонів гривень, мотивуючи тим, що в бюджеті є тільки 6 мільйонів гривень. Водночас Ломако заявляв про те, що Брижинський не підписав збільшення компенсації через земельні інтереси Черненка. За ради об'єктивності треба зазначити, що дійсно, коли стався цей транспортний колапс, Брижинський сказав, що в бюджеті передбачено 6 мільйонів щомісяця. Натомість двома місяцями раніше він погоджував і 9 мільйонів і 8,5 мільйонів гривень", — каже Гашпар.

З його слів, проконтролювати всі розпорядження начальника МВА неможливо через відсутність їх на офіційному сайті.

"Але там дійсно є розриви в кілька номерів між деякими оприлюдненими розпорядженнями. І невідомо, що це за розпорядження і про що в них йдеться".

Також, на думку Гашпара, якщо Олександр Ломако заявляє про звернення до правоохоронних органів з приводу земельного шантажу, то йому краще звернутися до Національного агентства запобігання корупції.

"Оскільки якщо начальник МВА приймає рішення щодо земельних питань в інтересах свого радника, то і надсилає лист з вимогою до управління земельних ресурсів укласти договір з компанією свого радника. То тут є ознаки наявності реального конфлікту інтересів".

Павло Пущенко в таких діях двох чиновників вбачає гру на публіку.

"Якщо Ломако заявляє про те, що Брижинський діє в інтересах свого радника з земельних питань, то у нього мають бути ці розпорядження Брижинського, якщо він говорить правду. Вони мають бути у вільному доступі в інтернеті. І тоді їх можна подати до Національного агентства запобігання корупції, маючи на руках документи, а не основуючись на публічних заявах одного з чиновників".

Чому вони так не роблять, продовжує розмову Пущенко, тому що це політика.

"На жаль, це чиста політика. Там є підкилимні інтереси, які прориваються на поверхню через їхні заяви. Чим закінчилася транспортна історія? Домовленостями про які дві сторони відмовилися коментувати. Ми просто обговорюємо речі, це телесеріал, шоу і воно впливає на стан містян, і на загальну ситуацію в місті".

Двовладдя знижує інтерес до Чернігова від міжнародників

Павло Пущенко каже, що до нього звертаються іноземні інвестори з питаннями: "Хто приймає рішення в місті? З ким говорити?"

"Я кажу, що ходіть до всіх і, головне, давайте нам фінансування, кошти й підтримку. Це двовладдя знижує інтерес до Чернігова з боку міжнародних структур, інвесторів, благодійників і так далі. І це насправді проблема".

"Слово пацана"

Публічні політичні дискусії двох керівників одного прикордонного міста Павло Пущенко зібрав у своєму дописі на Facebook.

"Це про висоту дискусії, "слово пацана" від Олександра Ломака. Ми колись ініціювали прийняття в Чернігові депутатського кодексу етики, але його депутати не підтримали. Таке публічне спілкування чиновників неприпустимо. Це читають не тільки чернігівці. Це читає вся Україна, весь світ, хто цікавиться Черніговом. І протистояння на такому рівні, мені здається, абсолютно некоректною, неетичною", — каже Павло.

На думку Гашпара, особистісного конфлікту між Ломако та Брижинським та протистояння між партіями "УДАР", "Рідний дім", "Слуга народу" немає.

"Вони про все домовляються, а те, що ми бачимо в ефірі, в телеграм-каналах і в фейсбуці — це просто політика".

Андрій Подвербний у конфлікті інтересів вбачає контроль над міським бюджетом.

"Коли загалом в житті відбуваються конфлікти між двома дорослими чоловіками, то найчастіше вони сперечаються або через гроші, або через красиву жінку. Але в нашому випадку, звичайно, через гроші, владу, вплив".

Cоціологічна група "Рейтинг" презентувала результати дослідження від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту. Дата проведення – з 13 квітня по 14 травня 2024 року. Було опитано 16 тисяч 800 жителів України віком від 18 років у 21 місті, Київ та усі обласні центри, де безпекова ситуація дозволяла провести дослідження. Похибка не перевищує 3,5 відсотка.

Кому довіряють, не довіряють чернігівці, та яке їх ставлення до подій в місті можна подивитися на графіці:

Ставлення українців до органів місцевого самоврядування. Соціологічна група «Рейтинг». Інфографіка Суспільне Чернігів

Ставлення українців до органів місцевого самоврядування. Соціологічна група «Рейтинг». Інфографіка Суспільне Чернігів

Ставлення українців до органів місцевого самоврядування. Соціологічна група «Рейтинг». Інфографіка Суспільне Чернігів

***

Проєкт втілюється спільно з регіональним хабом Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів» та громадською організацією «Чернігівський освітній центр "Ініціатива"».

Читати ще

Читати ще Мобілізація на Чернігівщині, оновлення даних, «бусифікація», рекрутинг — підсумки ток-шоу «Що відбувається?»

Новости Украины