Країни єврозони витратили 0,9% свого ВВП через вторгнення Росії в Україну — Центробанк Європи


Країни єврозони витратили 0,9% свого ВВП через вторгнення Росії в Україну — Центробанк Європи

Фото: ЕРА

Щоб пом’якшити економічний удар від війни в Україні за допомогою субсидій на паливо та інших заходів підтримки, країни єврозони витрачають більше, ніж отримають. Про це заявив Європейський центральний банк (ЄЦБ), передає Reuters.

ЄЦБ закликав уряди використовувати кошти ефективніше.

Підписуйтесь на LIGA.Бізнес в Telegram: коротко про важливе

За даними ЄЦБ, 19 країн єврозони схвалили заходи підтримки в розмірі 0,9% від їхнього валового внутрішнього продукту, здебільшого щодо заходів з компенсації зростання цін на енергоносії.

«Але це повинно збільшити зростання ВВП єврозони тільки приблизно на 0,4 процентного пункта в цьому році та знизити інфляцію трохи менше, переважно завдяки нижчим цінам на енергоносії», – заявили в ЄЦБ.

За оцінками банку, у 2022-2024 роках стимулювальні заходи, схвалені у відповідь на війну, додадуть трохи менш як 0,4 процентного пункту до зростання і скоротять інфляцію трохи більше ніж на 0,1 процентного пункту.

У Європейському центробанку наголосили, що половина бюджетних стимулів була спрямована на підтримку короткострокового споживання викопного палива, в той час як лише мінімальна частина сприяла безпосередньому переходу до «зеленої» економіки.

«Необхідно докласти зусиль, щоб компенсаційні заходи, пов’язані з енергетикою, стали більш цілеспрямованими для найбільш вразливих домогосподарств. До того ж стимули повинні бути спрямовані на скорочення використання викопного палива і залежності від російської енергетики за збереження належного стану державних фінансів», – заявили в ЄЦБ.

  • 18 травня Європейська комісія анонсувала надання 9 млрд євро на макрофінансову підтримку України у 2022 році.
  • 12 липня міністри фінансів Європейського Союзу погодили надання Україні першого мільярда євро в межах нової програми макрофінансової допомоги.

Приєднуйтесь до нас у Facebook та беріть участь у дискусіях

Джерело

Новости Украины