“Краматорська вишиванка Перемоги”: новий проєкт Музею історії Краматорська


Музей історії Краматорська започатковує новий проект — “КРАМАТОРСЬКА ВИШИВАНКА ПЕРЕМОГИ”!

“В рамках проєкту будуть представлені схеми вишивки, жіночих та чоловічих сорочок, які побутували у Краматорську в кінці ХІХ- першій половині ХХ ст. Щоб кожен міг обрати та вишити собі сорочку в якій зустріне нашу Перемогу.

Слідкуйте за подальшими публікаціями у Фейсбуці, діліться результатом у коментарях. Першою, в рамках цього проекту, буде представлена сорочка нашого містянина з цікавою та складною долею – Федора Степановича Руденко.

Федір Руденко стояв у витоків та був секретарем краматорського товариства “Просвіта” ім. Т. Г. Шевченка. У 1943 році був заарештований німцями за підозру у розповсюдженні оунівської літератури, а 15 люто 1944 року був заарештований вже військовою колегією Верховного Суду СРСР та засуджений на 10 років з конфіскацією майна. Реабілітований у 1992. Цю інформацію про Руденко містить книга “Реабілітовані історією. Донецька область. Том 7”.

Тут же знаходимо і коротку біографічну інформацію: “Руденко Федір Степанович, 1921 року народження, с. Святошине Петрівського району Харківської області, українець, освіта середня, безпартійний. Проживав: м. Краматорськ Сталінської (Донецької) області.

Вчитель. Згадки про Руденко знаходимо у кількох дослідників з Краматорська, провідного наукового співробітника Музею Історії міста – Лідії Зеленської та учасника Національної спілки краєзнавців України Олега Максименко. По інформації Олега Максименко помер Федір Руденко 15 березня 2010 р”.

Джерело

Новости Украины