Кулеба зустрівся із главою МЗС КНР. Отримано «найавторитетніший виклад позиції Китаю»


Кулеба зустрівся із главою МЗС КНР. Отримано "найавторитетніший виклад позиції Китаю"

Дмитро Кулеба та Ван І (фото — twitter.com/DmytroKuleba)

Україна надає великого значення міжнародному статусу та значному впливу Китаю, а також очікує, що Пекін відіграє важливу роль у тому, щоб Росія припинила загарбницьку війну. Про це зі слів міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, який зустрівся на полях Генасамблеї ООН у Нью-Йорку з китайським колегою Ван І, пише держагентство КНР Сіньхуа.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Кулеба написав це у Twitter, уточнивши, що Ван І «підтвердив повагу Китаєм суверенітету та територіальної цілісності України, а також його неприйняття застосування сили як засобу вирішення розбіжностей».

Глава МЗС України додав, пише видання КНР, що офіційний Київ «готовий вести діалог та переговори відповідно до національних інтересів».

Як висловився Ван І, «голова КНР Сі Цзіньпін зазначив, що необхідно поважати суверенітет і територіальну цілісність усіх країн, повністю дотримуватись мети та принципів Статуту ООН, серйозно ставитися до законних інтересів безпеки всіх країн і вживати всіх зусиль, які сприятимуть необхідному підтримуванню мирного врегулювання кризи».

Попри те що китайські дипломати та інші чиновники повторюють це весь 2022 рік, глава МЗС КНР назвав такі слова «найбільш авторитетним викладенням позиції Китаю з українського питання».

Читайте також: Китай повторив за Росією – зброя Заходу для ЗСУ «зробить лише гірше». Про що говорили на Радбезі ООН

«Як відповідальна велика країна і постійний член Ради Безпеки ООН, Китай завжди був відданий сприянню мирним переговорам, ніколи не сидить склавши руки, ніколи не доливає олії до вогню і ніколи не використовує ситуацію в корисливих цілях», – додав Ван І, запевнивши, що Пекін «завжди стоїть на стороні миру і продовжуватиме грати конструктивну роль».

Глава китайської дипломатії подякував українському уряду та народу за допомогу та турботу під час евакуації китайського персоналу з України, особливо іноземних студентів, «що продемонструвало дружні відносини між народами двох країн».

  • Китай не засудив повномасштабне вторгнення Росії в Україну.
  • У серпні МЗС Китаю заявило, що Росія, чия армія вчиняє різні воєнні злочини у війні на знищення України, зокрема завдає ракетних ударів по містах, катує та вбиває цивільних, «грає активну та конструктивну роль у боротьбі з загрозою тероризму».
  • МЗС Китаю про фейкові референдуми окупантів в Україні – «всі країни заслуговують на повагу їхньої територіальної цілісності».
  • Китай відреагував на мобілізацію в Росії, закликав розпочати «діалог та консультації».
  • 21 вересня на Генасамблеї ООН французький лідер заявив, що ті, хто «замовчує про новий імперіалізм або таємно замішаний у ньому, демонструють новий цинізм, який руйнує глобальний порядок».

Читайте також: Макрон вірить, що можна переконати Індію та Китай допомогти зупинити Путіна – «потрібна повага»

Джерело

Новости Украины