«Леся у нас без оченята, але класна». Як у Чернівцях діє прихисток для собак у «Місті Добра»

За інформацією: Суспільне Чернівці.

На світлині прихисток «Хвостики». Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

У Чернівцях у кризовому центрі для мам з дітьми "Місті Добра" прихистили 18 собак, переважно з небезпечних регіонів. Керівниця центру Марта Левченко просила жінок, що до них їхали, не залишали своїх собак, а забирати тварин з собою. Тепер діти, які проживають в центрі, граються з собаками. Суспільне розповідає, як працює притулок.

Кожна тварина перебуває окремо у вольєрі надворі й має своє облаштоване місце для спання. Поруч — площадка з перепонами, де собаки можуть гратися.

Прихисток «Хвостики». Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

Прихисток «Хвостики». Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

Притулок зветься "Хвостики" та має розпорядок дня. О 8:00-9:00 собак годують, замінюють воду в вольєрі, далі — час на прогулянки.

Двічі на день діти граються з собаками. Вони гладять їх, обнімають, допомагають годувати та одягати.

"Я люблю Лесю". Вона без оченята в нас, але вона класна. Ми чистимо зуби собачкам, миємо. Це легко. Нам показали й ми вже вміємо, — каже 9-річний Данило.

Прихисток «Хвостики». Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

Діти граються під наглядом дорослих. Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

"Моя улюблена собака "Циганка". Вона захищає нас. Я її не боюсь", — розповідає мешканець центру Матвій.

За словами Марти Левченко, притулок вирішили збудувати, бо в певний час собак стало багато. Вони потребували умов, натомість в "Місті добра" було лише кілька вольєрів, непристосованих до зими.

"Ми бачили, як важливо дітям зберігати контакт зі своїми домашніми улюбленцями. Це фактично був їх дім, те, що вони втратили. Ці тварини важливі дітям. Також так ми вчимо любові та поваги", — говорить керівниця центру.

Зубні щітки собак. Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

Місце, де собак купають. Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

У центрі також працює каністерапевт. Він допомагає дітям, які оговтуються від війни.

Собаки для дітей безпечні. Про їх здоров'я, чистоту дбають, також вони мають паспорти. Тварин годують кормом, тому центр постійно потребує такого харчування.

Для тих собак, які не мають господарів, у "Місті добра" шукають господарів. Притулок змогли облаштувати за гроші благодійників.

Прихисток «Хвостики». Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

Прихисток «Хвостики». Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

Що відомо

  • Місто добра — це кризовий центр для мам з дітьми у скрутних життєвих обставинах в Чернівцях. Його ініціювала благодійниця Марта Левченко.

Новости Украины