Ляшко про мобілізацію медиків: Якщо буде потреба для ЗСУ, то вони будуть розброньовані

Ляшко про мобілізацію медиків: Якщо буде потреба для ЗСУ, то вони будуть розброньовані

Фото: facebook.com/viktor.liashko

Медики, включаючи жінок, є призовниками, і їхнє бронювання для надання медичної допомоги в цивільному секторі та армії є умовним. Пріоритет віддається ЗСУ, і за потреби медики будуть розброньовані для військових потреб. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко в інтерв’ю ВВС.

— Медики в Україні є військовозобов’язаними під час воєнного стану, включаючи жінок. Їхнє бронювання – це умовне бронювання, оскільки наша робота з Міноборони спрямована на забезпечення медичної допомоги у цивільному секторі та армії. Ми постійно оцінюємо, як краще та швидше перенаправляти фахівців, щоб жодна із систем не зупинилася, — заявив міністр.

Ляшко наголосив, що якщо з однієї установи забирають дуже багато фахівців, що це зупиняє його роботу, МОЗ втручається. Він пояснив, що керівники установ регіонального рівня, підпорядкованих обласній раді чи органам місцевого самоврядування, подають списки до військової адміністрації.

— Військова адміністрація передає їх на бронювання до Міноборони. Однак, якщо буде потрібно для ЗСУ, їх буде розброньовано. Це бронювання показує, що ці фахівці необхідні для критичного забезпечення медичної допомоги у конкретній установі. Але якщо сили безпеки та оборони скажуть, що потрібна певна кількість медиків, ми перебудуємо надання медичної допомоги, щоб військовий сектор не постраждав, — додав голова МОЗ.

11 червня в Одесі сталася бійка між медиками швидкої допомоги та працівниками ТЦК. Один із фельдшерів розповів, що медиків тримали в ТЦК і відпустили тільки після того, як до військкомату з’їхалися машини швидкої та з увімкненими сиренами влаштували акцію протесту. Він назвав інцидент у ТЦК реакцією військових на спроби медиків отримати броню від мобілізації. 18 червня уряд визначив форму службового посвідчення для осіб, які вручають повістки чоловікам. Цей документ представники ТЦК та інші посадові особи зобов’язані будуть пред’являти на вимогу громадян.
Джерело

Новости Украины