Ліміт на покупки та підвищення цін: що кажуть про COVID-19 українці за кордоном та як карантин вплинув на життя Європи

Новий тип коронавірусної інфекції COVID-19 масово почав вражати людство лише в грудні 2019 року, але вже за три місяці ВООЗ офіційно визнало хворобу глобальною пандемією. Нині увесь світ із жахом спостерігає, з якою швидкістю набирає обертів вірус. Кількість хворих по світу, на жаль, зростає в геометричній прогресії і станом на 17 березня за межами Китаю зафіксовано 101 356 випадків у 150 країнах/територіях/регіонах. Через це держави ЄС одна за одною вводять суворі заборони, людей у багатьох європейських містах просять без нагальної потреби не виходити на вулицю і не розраховуватися готівкою.

У розмові з tsn.ua українці, котрі мешкають у сусідніх європейських країнах, розповіли як в їх містах відреагували на пандемію COVID-19, яких суворих заходів дотримують люди за кордоном та як борються зі спалахом хвороби.

Польща

У польському Ґданську, за словами українки, котра працює у місті, ажіотаж за продуктами призвів до того, що різко на деякі товари зросли ціни. До прикладу, якщо раніше куряче філе коштувало 15-17 злотих (близько 100 гривень — ред.), то нині його вартість сягає 26 злотих (169 гривень — ред.). Найбільший попит у Польщі мають, як каже жінка, часник, цитрусові фрукти, крупи та м’ясо. Також спостерігається сплеск продажів дезінфекційних засобів, вологих антисептичних серветок, засобів для чищення й туалетного паперу.

Але найкращим засобом проти нового типу коронавірусної інфекції COVID-19 вважають у Польщі — етиловий спирт, — каже вона і додає, — Просто змітають з полиць».

У приміщеннях супермаркетів нині діють суворі обмеження через COVID-19 задля безпеки громадян та персоналу. Найперше, за словами жінки, обмежено кількість людей, які можуть одночасно здійснювати покупки. До торгових залів наразі дозволяють вхід по 50 осіб, решта повинні чекати у черзі на вулиці.

Також персонал крамниць стежить за дотриманням клієнтами безпечної відстані в чергах і біля каси (щонайменше 1 — 1,5 м). Від учора, розповідає українка, для касирів почали встановлювати спеціальні прозорі огорожі, подібні до таких як в аптеках.

«Після кожного клієнта дезінфікується поверхня касової стрічки», — зазначає пані Людмила.

В автобусах встановлено заборону підходити до водія ближче, аніж на 1,5 метра. Квитки для проїзду, які раніше можна було придбати також у нього, нині продаються лише в автоматах на зупинках. Або можна розраховуватися через мобільний додаток.

«Взагалі, людей закликають якнайменше контактувати з готівкою і оплачувати все карткою», — наголошує вона.

Чоловік, який працює в Ґданську на одному з найбільших морських портів у Балтійському морі, розповів, що робота попри спалах нового типу COVID-19 у них не зупиняється. Перед початком праці лише всім співробітникам, окрім традиційного тесту на наявність алкоголю в організмі, здійснюють температурний скринінг. Усі кораблі та їхній персонал, які приходять у порт, спочатку обстежують медики і вже потім допускають туди співробітників.

Українець зауважує, що це займає не так багато часу і всі з радістю виконують такі заходи безпеки. За його словами, серед тамтешнього суспільства паніки через пандемію коронавірусу зовсім немає. А в медичних масках, які останнім часом в Україні одягає все більше здорових людей, ходять одиниці.

«Бум на покупки також спав. Вулиці стали більш порожні. Люди похилого віку майже не гуляють, ходять тільки до магазину», — зауважує Андрій.

Українка, яка нещодавно родиною переїхала з України до Польщі і нині проживає поблизу Вроцлава, розповідає, що у місті також зачинені всі заклади і магазини, окрім аптек і продуктових. Щодо останніх, то особливих заборон наразі немає, лише закликають на касі тримати відстань один від одного. Поки ще залишаються відкритими магазини з товарами для краси та здоров’я, але заходити до них можна лише по одній людині. «Решта чекає на вулиці», — зазначає вона.

«В аптеку заходять по одному, а в деяких продають через віконечко і розраховуватися можна лише карткою, щоб не було контакту», — каже Марія.

Також влада постійно наголошує на тому, щоб без потреби громадяни не виходили на вулицю. Дівчина розповідає, що на одному з місцевих порталів читала, що на людей, які повинні бути на карантині (інфіковані або з підозрою на COVID-19 — ред.), а виходять на вулицю, нібито чекають штрафи.

«Видно, що і самі люди намагаються відходити один від одного, тримати дистанцію, щоб не стояти близько», — пояснює вона.

Крім того, зазначає Марія, більшість людей виходять на вулицю та за покупками в звичайних або одноразових рукавицях.

«Але тут дуже багато заводів і люди ходять на роботу і, власне, там велике скупчення. Бо є підприємства, що на зміну приходить і 400 людей. Є заводи, де перед робочою зміною, працівникам вимірюють температуру», — розповідає вона.

Українка, яка вчиться в одному з Варшавських університетів у коментарі tsn.ua розповіла, що окрім запровадженої заборони на в’їзд, у місті діє заборона на проведення масових заходів. Щодо великих магазинів, вони почали обмежувати кількість людей, які можуть одночасно перебувати у торгових залах. Усередину приміщення можна заходити лише групами по 15-20 осіб та співробітники також закликають дотримувалися безпечної дистанції. «І говорять, щоб не підходили до людей ближче, аніж на один метр», — каже дівчина.

Від середи 11 березня і упродовж двох днів, каже студентка, люди в паніці натовпами кинулися до магазинів, спустошувати полиці з товарами. Нині ж крамницях з’явилися таблички з проханнями користуватися тільки картами через COVID-19.

Майже у всіх магазинах касири працюють у рукавичках. В одному із супермаркетів у Варшаві перед прилавком поставили ящики з-під пива, щоб покупці стояли якнайдалі від касира.

Крім того, влада видала нове розпорядження, яке зобов’язує обмежувати кількість продукції, яка продається без упаковок і призначенена для безпосереднього вживання. Наприклад, випічки. А у відділах, де люди їх самостійно обирають і запаковують, обмежено можливість торкання до таких виробів.

Оскільки антибактеріальні гелі, рідини для дезінфекції, мило і туалетний папір мають чималий попит, на їхню покупку запроваджується ліміт. Дівчина каже, що за один раз можна придбати лише три одиниці вище зазначених товарів. Дівчат, які обирають, наприклад, помаду чи тональну основу, закликають не користуватися тестрами, а звернутися до консультацією до співробітників крамниці.

У транспорті, за її словами, майже нікого не має, оскільки люди притримують правила карантину. «Карантин — мусиш сидіти вдома. Зачинені садки, школи, університети, офіси, де працювало багато людей», — зауважує Олександра.

На заправках Варшави, як розповів нам українець, також діють обмеження. Усередину приміщення дозволяють заходити по три людини, щоб уникнути масового скупчення.

Німеччина

За словами українця, який нині перебуває поблизу німецького Штутгарта, у магазинах найбільшу популярність мають крупи, але усіх продуктів вдосталь. Громадянам радять розраховуватися банківськими картками чи мобільним додатком. У транспорті також просять не платити готівкою.

«Деякі фірми мають homeoffice, деякі працюють і надалі. Гуляти не рекомендують, людей на вулицях менше стало», — прокоментував хлопець.

Бельгія

Інша українка, котра проживає у Брюсселі розповіла, що школи у бельгійській столиці зачинені, але продовжує діяти група продовженого дня, де батьки, які працюють можуть залишити своїх дітей. Університети, за її словами, перевели на дистанційне навчання, чимало людей працює з дому. Дівчина каже, що наразі жодних заборон на пересування і штрафів у місті немає. 

«Ресторани і фастфуди працюють частково, але знаю, що мають незабаром зачинитися», — зазначає Карина.

Дівчина пригадує, що минулого тижня після оголошення пандемії COVID-19, у Брюсселі люди також масово почали скуповувати безліч продуктів харчування у магазинах. Наразі ажіотаж минув, але, каже, що досі люди закуповуються із запасом і найбільший попит мають крупи, молоко і макаронні вироби, із чим є проблема.

Нагадаємо, спалах коронавірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн.

Всесвітня організація охорони здоров’я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю — COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає — пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса. Перша вакцина від цього типу коронавірусу з’явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

В Україні 3 березня заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що в Чернівцях зафіксували перший випадок інфікування COVID-19. Зараження виявили у чоловіка, який повернувся з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. У Чернівецькій області 16 березня лабораторно підтвердилися ще два випадки зараження новим коронавірусом.

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

уникати контактів з тваринами;

не їсти сире або погано оброблене м’ясо;

уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;

регулярно та ретельно мити руки.

Источник

Новости Украины