«Лишилися без нічого»: які наслідки негоди у селі Іванівка на Полтавщині

За інформацією: Суспільне Полтава.

Повалені дерева в селі Іванівка. Фото надане І.Прихідько

"Під час бурі, як пішов град, град розміром як п’ять копійок, як ударив у голову, ледь свідомість не втратив, як раз був надворі, як це все почалося. Двір весь засланий був до 5 сантиметрів градом. Увесь двір, поле, малинник, усе в льодові було", — пригадав місцевий житель Микола Павлов.

Негода накрила Іванівку 23 червня увечері, каже староста Інна Прихідько.

Пошкодження, яке завдала негода у Кобеляцькій громаді. Кобеляцька міська рада

"Дощ спочатку невеликий, потім пішов буревій, потім град, за якісь 10-15 хвилин пройшов як смерч. Це було таке неймовірне явище. Наші старожили вважають, що на території нашого населеного пункту такого раніше не було", — згадала староста Канавського округу Інна Прихідько.

"Я виходжу, у мене вітром двері відриває, я їх на себе і тільки встигла закрити, і чую такий масштабний удар по дверях, як виявилось, це був шифер. І наступна секунда – це вже був удар у вікно. Це летіла цегла, уже фронтони сипалися на хаті", — повідомила місцева жителька Валентина Павлова.

Внаслідок негоди руйнувань зазнали 75 домогосподарств, 30 із них – житлові будинки, у 13 повністю зруйнований дах. У селі повикорчовувало дерева, повалило пам’ятники на кладовищі, зірвало дах на будинку культури, амбулаторії, старостаті та побило городину і 4 автівки.

Повалені на кладовищі пам’ятники внаслідок негоди. Фото надане І.Прихідько

"Ось картопля, капуста, помідори, перець солодкий, тобто, знищено все, що було висаджено з весни. Оце ось помідори, уже була зав’язь, уже вони мали червоніти, але все пошкоджено", — повідомила місцева жителька Валентина Павлова.

"Міська рада створила ліквідаційну комісію, яку було утворено. Було обстежено усі домогосподарства, які постраждали через людські заяви, складено акти і формується зараз допомога через міську раду, через програму "Допомога", — розповіла староста Канавського округу Інна Прихідько.

Пошкоджена покрівля будинку під час негоди у Кобеляцькій громаді . Кобеляцька міська рада

а надала плівку, аби накрити оселі. Та більшість людей не чекали на допомогу, відновлюють своє житло самі.

"Своїми силами, взяли кредит на будівельні матеріали. Оце була покрівля на гаражеві, з будинку ми вже зібрали шифер, вивезли, 60 листів шиферу побило на будинку. Розкрило все – гараж, будинок, погріб", — розповіла місцева жителька Валентина Тетянич.

"Шість років ми насаджували садок, їздили у розсадник, закуповували саджанці. Щоб хоч якось жити, піднімати дітей. лишилися без нічого", — розповів місцевий житель Микола Павлов.

Новости Украины