Лісова пожежа на Полтавщині знищила сільську хату-музей

За інформацією: Суспільне Полтава.

Назар Божинський біля хатини, де облаштовував музей. Суспільне Полтава"Було видно величезний стовп диму, який йшов, нісся, і був дуже сильний вітер. Сусідці, у якої згоріла вся хата, я тоді якраз ще сказав ввечері від’їжджаючи на велосипеді додому, що якщо буде такий вітер, то весь цей жах буде і у нас тут", — розповів власник зруйнованої хати-музею Назар Божинський.

Цю хатину викупив восени минулого року. Вже із березня почав облаштовувати тут музей. За цей час встиг повністю оформити світлицю.

Сарай, який згорів внаслідок лісової пожежі. Він був біля розташований біля будинку. Суспільне Полтава"Це мала бути типова хата, трикамерне житло. Тобто, це хата-світлиця, сіни, кухня або присінок. В мене немає власного приватного житла, яке я хотів би зробити українською хатою. Тобто, відновити таке середовище, де було б комфортно", — додав Назар Божинський.

Із попелища Назар врятував лише кілька експонатів.

"Збереглось, на жаль, дуже мало всього цього, що було в хаті. Збереглась частково кераміка. Єдиний цілий глечик – це оцей з рідкісної білої глини", — продовжив власник зруйнованої хати-музею.

Експонати, які збереглись після пожежі. Суспільне Полтава

Хату-музей народознавець планує відновлювати. Його друзі та знайомі почали допомагати грошима, аби він міг придбати необхідні матеріали та законсервувати згоріле приміщення на зиму.

"Я вже купив плівку, матеріал замовив, тканину, щоб пошити ще експонат. Я був би не я, якби став песимістом, не хотів би відновлювати. Коли настав момент, що зникло те, що я фактично тримав у руках, то я вирішив, може, не так швидко, але повинен це відновити", — додав Назар Божинський.

Назар Божинський почав прибирати біля хати-музею після стихії. Суспільне Полтава

Загалом у Балівці згоріли 20 будинків. Це майже дві третини села.

Читати ще

Читати ще «Село практично згоріло»: як вигоріли будинки через лісову пожежу у Новосанжарській громаді

Новости Украины