Люди з інвалідністю, багатодітні, зняті з обліку: кого випускають чи не випускають на кордоні

Люди з інвалідністю, багатодітні, зняті з обліку: кого випускають чи не випускають на кордоні

Фото: Getty Images

Перед Новим роком соцмережами поширилися чутки про нові довідки із ТЦК і СП, що їх мусять отримувати чоловіки віком від 18 до 60 років, які мають право на перетин кордону під час воєнного стану. Зокрема, під загрозою стати невиїздними нібито опинилися хлопці з інвалідністю ІІІ групи і багатодітні батьки. У Державній прикордонній службі інформацію про нововведення спростовують. Однак попереджають, що суттєво посилили контроль за документами, які дають право на виїзд.

Вочевидь, легка паніка була зумовлена чутками, що інвалідів ІІІ групи збираються брати до армії. Ці чутки поширилися після оприлюднення законопроєкту про новації в мобілізації та військовому обліку. В ньому йшлося, що мобілізації не підлягають І та ІІ групи інвалідності, а про ІІІ не згадувалось.

Нагадаємо, це лише законопроєкт, який народні депутати збираються обговорювати після 10 січня. Ніякого відношення до чинних норм він немає. В коментарях ЗМІ речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко підкреслював, що змін у Правилах перетину кордону немає. Продовжує діяти постанова Кабінету міністрів № 57 від 27.01.1995, яка визначає, зокрема, правила перетину кордону під час дії правового режиму воєнного стану.

В той же час в Держприкордонслужбі кажуть, що посилили контроль за документами, що пред’являються на пункті пропуску, оскільки тільки за 2023 рік було виявлено 3000 підробок, а також відмовлено у виїзді 50 000 громадянам, які не підпадали під дозвільні умови.

KP.UA розглянула, які вимоги висуваються до чоловіків віком 18 – 60 років, щоб вони могли виїхати за кордон.

Виключення з військового обліку

Для безумовного перетину державного кордону у військово-обліковому документі має бути інформація про визнання особи непридатною до військової служби з виключенням із військового обліку. “Виключення” – ключове слово.

Щодо тих, у кого є запис про зняття з військового обліку, то прикордонники радять перед плануванням поїздки звернутися до ТЦК і СП за підтвердженням права на виїзд.

— Справа в тім, що у вересні цього року Міноборони змінило перелік хвороб, з якими раніше чоловіків визнавали непридатними. Частина перейшла в категорію обмежено придатних, — пояснює юрист Ігор Станкевич. — А в період воєнного стану виїзд за кордон для обмежено придатних заборонено.

Групи інвалідності

В чинних документах йдеться про дозвіл виїзду за кордон людям з інвалідністю.

— Тобто норма поширюється на всі групи — І, ІІ та ІІІ, — каже юрист. – Змінити її може тільки закон. Тому зараз жодних нових довідок з ТЦК при проходженні паспортного контролю вимагати не можуть і не вимагають.

Чинні такі документи:

посвідчення, яке підтверджує статус, пенсійне посвідчення, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги.

Право на виїзд мають також особи призовного віку, які мають посвідку, що згідно з висновком військово-лікарської комісії визнані тимчасово непридатними на термін до шести місяців (з наступним проходженням ВЛК).

Багатодітні батьки

Такими вважаються чоловіки та жінки, які виховують трьох і більше дітей до 18 років. Причому біологічне батьківство не є умовою. В законі йдеться про осіб, на утриманні яких перебувають троє і більше неповнолітніх дітей.

Підтверджується це такими документами:

свідоцтвами про народження дітей, посвідченням батька багатодітної сім’ї, рішенням суду про позбавлення одного з батьків батьківських прав, свідоцтвом про смерть матері дитини, рішенням суду про відібрання дитини у матері без позбавлення її батьківських прав, рішенням суду про визнання матері безвісти відсутньою, рішенням суду про оголошення матері померлою.

Важливо: чоловіку, який є батьком трьох і більше дітей, дозволяється перетинати кордон наодинці за наявності зазначених документів або нотаріально завірених копій.

Якщо батьки розлучені, чоловік може пред’явити рішення суду про призначення аліментів та довідку з виконавчої служби про відсутність заборгованості.

Батьки-одинаки

Відстрочку від мобілізації з правом виїзду за кордон мають жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину або кількох дітей віком до 18 років.

Це підтверджується документами:

свідоцтвом про народження дитини за відповідною статтею Сімейного кодексу, свідоцтвом про смерть матері дитини, рішенням суду про позбавлення матері батьківських прав, рішенням суду про визнання матері безвісти відсутньою, рішенням суду про оголошення матері померлою.

Чоловіки, які здійснюють супровід людей з інвалідністю

Що стосується ІІІ групи інвалідності, то чоловік може отримати дозвіл на виїзд, тільки коли супроводжує свою дружину.

Документи:

свідоцтво про укладання шлюбу, документ, що посвідчує інвалідність.

Щодо ІІ та І груп, то, крім дружини, дозволяється супроводжувати одного з власних батьків чи батьків дружини, якщо підтверджуються родинні зв’язки та спільне проживання.

Документи:

витяг з демографічного реєстру про реєстрацію за однією адресою, довідка про інвалідність, пенсійне посвідчення, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, довідка ЛКК про необхідність постійного стороннього догляду за особою, акт встановлення постійного стороннього догляду за особою.

Право на перетин кордону надається також опікунам осіб, які визнані недієздатними, батькам, опікунам, піклувальникам дітей з інвалідністю або інших хвороб тощо.

В разі, коли перелік умов та документів змінюється чи доповнюється, ознайомитися з ним можна у постанові № 57 або на юридичній консультації.

Важливо: чоловіки можуть самостійно перетнути кордон за умови, що людина, яка потребує догляду, вже знаходиться за межами України і стоїть на консульському обліку. При цьому ці чоловіки зобов’язані повернутися в Україну разом з особою, яка потребує догляду.

Поранені бійці

Військовослужбовці, які отримали поранення, отримують право на виїзд за кордон на лікування за наявності таких документів:

висновок про необхідність направлення особи на лікування за кордон, лист МОЗ про погодження з іноземною стороною переліку осіб, яких заклади охорони здоров’я можуть взяти на лікування.

Бронь від підприємства

Чоловіки віком від 18 до 60 років, які отримали відстрочку від мобілізації завдяки броні, мають право на виїзд у службове відрядження.

Це підтверджується:

витягом з наказу Міністерства економіки, документами про відрядження за кордон.

Коротко

Чи можуть виїздити такі категорії

1. Військовозобов’язані з подвійним громадянством

Ні. Друге громадянство в Україні не визнається. Особа, яка має декілька громадянств, одне з яких – України, вважається громадянином України.

2. Громадяни України, які мають за кордоном ПМЖ

Так, але за умови, що вони перебувають на консульському обліку. На паспортному контролі мають пред’явити документ з відмітками Державної міграційної служби — «Оформлено виїзд на постійне проживання» та дипломатичної установи України — «Взятий на консульський облік”.

3. Мають робочу візу країн ЄС

Тільки за умови, що вони нададуть документи про статус особи, яка не підлягає призову на військову службу під час мобілізації. Візи іноземних країн не дають військовозобов’язаним право на виїзд.

4. Льотчики, моряки

Члени екіпажу повітряних суден підлягають загальним засадам під час дії воєнного стану.

Для моряків право і правила перетинання державного кордону встановлює п. 12 ст. 2 постанови Кабміну №57.

5. Студенти, аспіранти, докторанти

Цим категоріям дається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації, але не дається право виїзду за кордон.

6. Держслужбовці, депутати різних рівнів

На них поширюються такі ж правила, як на заброньованих працівників – тільки у службові відрядження.

7. Звільнені з місць несвободи

Особи, які відбувають покарання у виправних колоніях, знімаються з військового обліку, але після звільнення підпадають під заборону на виїзд на загальних засадах.

Джерело

Новости Украины