Краматорчанка Людмила Нечволода має багато талантів. Один з них — випічка домашнього хліба. На фото хліб виглядає так смачно, що його одразу хочеться спробувати. «Іноді стресові події відкривають у нас нові вміння. Ніколи не любила пекти і не цікавилася цим. Але рік тому багато що змінилося…», — каже вона. Про своє захоплення Людмила Нечволода розповіла «Східному проєкту».
— Пані Людмило, як війна вплинула на ваше життя, чи одразу вирішили евакуюватися?
— На жаль, війна вплинула на звичне життя кожного з нас. Багато чого змінилося, але все одно є те, що надихає та допомагає долати труднощі.
— Ви працюєте в ДДМА?
— Так, вже досить багато років я викладаю інформаційні технології та програмування у ДДМА. Одночасно з цим намагаюся розвиватися також в інших сферах та підкорювати нові горизонти.
— З ваших постів видно, що ви любите випікати хліб. Як прийшли до цього?
— Я дійсно люблю створювати хліб власноруч. Запашний, ароматний домашній хліб та здобні булочки. «Пекарський стаж» у мене не дуже великий, але сам процес неймовірно захоплює та надихає. Одного разу просто спробувала випекти хліб за нескладним рецептом від подруги та перейнялася цим. З того часу і пішло моє захоплення.
— Це складно? Скільки часу займає випічка хліба?
— Не буду казати, що це не складно. Особливо, коли хочеш випікати корисний хліб із застосуванням мінімальної кількості дріжджів (не більше 1 г) чи взагалі без них, доводиться приділяти цьому процесу досить багато часу. Я зазвичай починаю працювати з тістом з вечора, ніч воно вистоюється у холоді і тільки з ранку вже випікається хліб. Це справжній творчий процес.
— Для випічки хлібу потрібні спеціальні форми? Або щось ще особливе?
— В цілому спеціальні форми можна не купувати. В мене вони є (отримала «у спадщину» від рідних), іноді випікаю в них, але частіше за все використовую звичайний папір для випікання та звичайну металеву миску (щоб накривати хліб перші хвилини у духовці). Єдиний особливий посуд, що я для себе придбала, — це спеціальні кошики для хліба. Це такі цікаві кошики з лози з чохлом із лляної тканини спеціально для довгого відстоювання хліба. Купувала їх у майстра з Волині. Ще дуже корисно, коли в наявності є закваска – пшенична або житня. Вона замінює дріжджі, надаючи хлібу та випічці особливий смак, а, найголовніше, робить його корисним для організму та безпечним для фігури.
— Де берете рецепти?
— Рецепти частіше за все дивлюся у Youtube. Давно підписана на наших українських хлібних майстринь та із задоволенням переглядаю їх поради. Останнім часом також створюю власні рецепти, експериментую з різними видами борошна та додаю різноманітні домішки до хлібу. Особливо полюбляю хліб з італійськими спеціями та в’яленими помідорами.
— Чи дорого це?
Якісний хліб з гарного та корисного борошна – не дуже дешеве задоволення, але в цілому можна створювати смачний хліб з будь-якого борошна, якщо правильно підібрати рецепт та з любов’ю підходити до справи.
— Що потрібно для того, щоб хліб вдався? Щоб був смачним? Може є якісь секрети?
— Насамперед – хороший настрій пекаря та любов до цієї справи. Також слід підібрати для себе те борошно, з яким зручно працювати саме вам. Гарно, коли борошно для хліба буде містити максимальну кількість білків. Це найважливіший показник для виготовлення хліба. Ще важливо, якщо печете на заквасці, слідкувати, щоб вона не підкисала та була завжди в гарному стані. Тоді хліб буде запашним та корисним.
Кажуть, що хліб убирає енергію того, хто його готує. Тому до тіста, випічки та особливо хліба потрібно приступати тільки в гарному настрої та з відкритою душею. Тоді випічка буде і корисною, і смачною, і заряджати позитивною енергією того, хто буде її споживати. У наших предків був цілий ритуал, як потрібно випікати хліб та з якими думками до нього підходити. І це дійсно працює!
— Чи є у вас улюблений рецепт, яким ви могли б поділитися з читачами?
— Зараз у мене багато різних рецептів, за якими випікаю хліб. Хочу поділитися рецептом нескладного хліба без замішування з мінімальним використанням дріжджів.
Його автор – американський пекар Джим Лахи.
Інгредієнти:
400 г хлібного борошна (або звичайного білого борошна)
1 г сухих активних або швидкодіючих дріжджів (це 1/4 чайної ложки)
300 г води
8 г солі (це 1 чайна ложка з гіркою)
Процес:
До миски висипати борошно, сіль та дріжджі. Перемішати.
Поступово додати воду та замісити тісто. Для такого тіста вистачить 1-2 хвилин замішування, щоб інгредієнти поєдналися.
Миску з тістом накрити харчовою плівкою та залишити на 12-16 годин при кімнатній температурі. Тісто краще ставили ввечері, щоб вдень можна було випікати. Воно повинно збільшитися в об’ємі та мати структуру з великими та малими бульбашками.
Робочу поверхню добре притрусити борошном та помістити на неї тісто. Потім обережно загорнути краї тіста до центру (зробити так зване «сповивання»), використовуючи борошно зі столу, щоб рідке тісто не липло до рук.
Підготувати папір для випікання. Його рясно притрусити борошном та помістили на нього згорнуте тісто. Зверху тісто теж притрусити борошном та накрити кухонним рушником. Залишити тісто на 2 години для відстоювання.
Приблизно за півгодини до закінчення строку відстоювання тіста, підготувати чавунну каструлю із кришкою для випікання хліба. Каструлю помістити в духовку, включити на 250 градусів і прогрівати протягом 20-30 хвилин.
Обережно витягнути розігріту каструлю, перемістити в неї папір з тістом, накрити кришкою та помістити в духовку. Випікати при температурі 240-250 градусів протягом 25-30 хвилин. Потім зняти кришку, знизити температуру до 220 градусів та випікати ще 20 хвилин без кришки. Готовий хліб обережно дістати з каструлі та дати йому охолонути.
Смачного!