Львів’яни можуть безкоштовно обстежити родимки: деталі

На Львівщині з 14 травня стартує проєкт «Стоп меланома».

Мешканці Львівщини протягом тижня матимуть можливість безкоштовно обстежити родимки. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОДА. 

Метою проєкту «Стоп меланома» є привернення уваги населення до проблеми злоякісних новоутворів шкіри, проведення безкоштовного скринінгового обстеження щодо раннього виявлення меланоми. 

«Меланома — це достатньо злоякісне захворювання, яке походить із пігментних клітин і становит до 20 % раку шкіри», — наголосила експерт департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА з дерматовенерології Орися Сизон.

Як зазначається, на Львівщині з початку року зафіксували 130 випадків меланоми шкіри. Упродовж акції за 12 років обстежили близько 500 тисяч населення України, виявили 1500 випадків меланоми та 4500 раків шкіри.

«Закликаю звернути увагу на цю проблематику, особливо особам, які мають світле чи руде волосся, ластовиння на шкірі, хто має сімейний анамзес чи тривалий час перебуває на відкритому просторі», — наголосила Орися Сизон.

Вона додала, що безкоштовне обстеження протягом тижня можна пройти у всіх дерматологічних закладах Львова. А також закликала попередньо записуватися на прийом через call-центри установ.

Довідка: Ранні ознаки захворювання можна виявити за правилом АККОРД: асиметрія — умовно проведена вісь через родимку поділяє її на дві нерівні половини; край — нерівний, рваний або розмитий край родимки; кровоточивість; окрас — вкраплення, гранули або прожилки сірого, чорного, рожевого кольорів; розмір — чим більший розмір родимки, тим вищий ризик її переродження, хоча маленький розмір також не виключає можливості розвитку пухлини; динаміка — збільшення розміру, товщини, зміни кольору, кровоточивість, кірочки на поверхні. 

Читайте також: Скільки хворих на коронавірус у Львові та області: дані станом на 14 травня

Фото на головній: 24 канал

Источник

Новости Украины