Львівська митниця відмовилася складати протокол про “порушення митних правил” волонтером з Львівщини (ДОКУМЕНТ)

Волонтер Іван Михайлів. Фото з фейсбуку

Слідчий Червоноградського відділу поліції Владислав Величко надіслав Львівський митниці документи в справі про начебто продаж гуманітарних автомобілів волонтером Іваном Михайлівим. Він хотів, щоб митники склали протокол на волонтера щодо “порушення митних правил”, втім вони відмовилися, бо не побачили порушення.

Про це волонтер Іван Михайлів повідомив виданню «ZMINA».

Волонтер сам приїхав до митників та пояснив ситуацію, яка склалась.

“Люди адекватні й розумні посміялися з цього всього і сказали, що не бачать у моїх діях ніякого правопорушення. Я показав їм протоколи передання автівок на нульові позиції в Гуляйполе. Я віддав машини конкретній частині, конкретній роті й взводу. Зробив також акт передання, і машини пів року на нулі”,  розповідає Михайлів.

На Львівській митниці волонтер мав з’явитися до 16 березня, щоб надати пояснення в справі про ввезення автомобілів як гуманітарної допомоги.

У зверненні митниці від 7 березня зазначено, що підставою для виклику волонтера були передані їм Червоноградським відділом поліції матеріали справи, де йдеться, що автівки призначалися для Червоноградського районного територіального центру комплектування і соціальної підтримки, але там їх не отримували й не очікували.

На фото: запрошення Львівської митниці волонтера Михайліва на розмову про начебто порушення ним митних правил

Волонтер це пояснив тим, що, коли авто опинилися в Україні, їх уже не потребував Червоноградський районний територіальний центр комплектування і соціальної підтримки. Тому Михайлів вирішив їх передати на “гарячі” на той момент позиції на Запорізький напрямок у Гуляйполе.

Натомість військкомат узяв для себе два буси, які їм підійшли.

Також волонтер повідомив, що досудове розслідування по його справі за ч. 3 ст. 201-2 поновили 9 березня, коли він був у Києві на зустрічі волонтерів з Офісом генпрокурора. Червоноградський відділ поліції надіслав йому повідомлення про поновлення розслідування та текст постанови.

У ній ідеться, що 27 січня 2023 року досудове розслідування призупинили через необхідність подати міжнародні запити: у Польщі українські силовики запитували документи, пов’язані з перевезенням автівок, що фігурують у справі. Розслідування поновили “у зв’язку з потребою проведення слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій”.

На фото: повідомлення про відновлення досудового рзслідування у справі волонтера Івана Михайліва

Раніше Червоноградський міський суд Львівської області призупинив розгляд справи Михайліва через те, що суддя робитиме додаткові міжнародні запити для уточнення певної інформації. 

Нагадаємо, що раніше суддя Червоноградського міського суду Львівської області Віталій Грабовський відмовився зняти арешт із семи автомобілів Михайліва, які силовики забрали з-під його будинку. Ці автівки не проходять у кримінальній справі про начебто продаж автомобілів, які волонтер завіз як гуманітарну допомогу. Загалом правоохоронці вилучили у волонтера 12 автівок. 

Читайте також: президент України відзначив нагородами п’ятьох львівських волонтерів.

Іван Михайлів – співзасновник благодійного фонду “Майбутнє Радехівщини”. Із 2014 року допомагає військовим. Нині його підозрюють у начебто продажі трьох автомобілів, які він завіз як гуманітарну допомогу. Чоловікові інкримінують статтю 201, частину 2. Її санкція – до семи років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

 

Джерело

Новости Украины