Лукашенко наказав «після жнив без ґвалту і шуму призвати людей» до військкоматів


Лукашенко наказав "після жнив без ґвалту і шуму призвати людей" до військкоматів

Військові армії Білорусі (фото — МО РБ)

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що в країні «здобудуть уроки» з мобілізації в Росії на війну проти України й додав, що «після закінчення жнив акуратно треба призвати людей і уточнити все у військкоматах». Його цитує агентство Белта, яке обслуговує режим.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Він запевнив, що «нам немає потреби оголошувати мобілізацію», але «як тільки у Росії оголосили мобілізацію, ми бачимо, які там недоліки».

Союзник російських окупантів сказав: «Це для нас урок: треба в кожному районі без жодного ґвалту, без шуму, – те, що я вам і доручав… Закінчаться жнива, акуратно треба призвати в районі людей, подивитися їх наявність і уточнити всі наші матеріали, списки та документи у військкоматах».

За словами диктатора, «це у жодному разі не стосується мобілізації» і «не для того, щоб їх кудись направляти когось вбивати».

ДОВІДКА. 24 лютого 2022 року з території Білорусі (та РФ) російські війська розпочали вторгнення з метою захоплення Києва, попри запевнення Лукашенка, що нічого такого не буде. З Білорусі вилітала бойова авіація РФ і завдавалися ракетні удари (які відбувалися й пізніше). З півночі було окуповано значну частину території Київської, Чернігівської та Сумської областей, понад місяць точилися бойові дії. Наприкінці березня – на початку квітня окупантів відкинули від столиці та вигнали з української півночі. Були окремі повідомлення, що переодягнені білоруські військові нібито також брали участь у вторгненні, але офіційного підтвердження цих даних немає.

Лукашенко додав, що коли у Росії провели мобілізацію, «багато з них забули, що таке зброя».

«Тому резервістів, наші війська тероборони ми постійно навчали й навчатимемо. Ще раз хочу підкреслити свою тезу: кожен, хто повинен і може тримати зброю в руках у Білорусі, має вміти нею користуватися. Це стосується і жінок, і мужиків. <…> До війни готуємося, тому що всяке може бути», – заявив він.

  • Наприкінці вересня 2022 року Лукашенко вже запевняв, що у Білорусі «не буде жодної мобілізації».
  • 4 жовтня у Польщі закликали союзників «тиснути на Білорусь так само, як і на Росію».
  • Військові аналітики вважають, що Білорусь, швидше за все, використовуватимуть для підготовки мобілізованих росіян.

Читайте також: Лукашенко насміхається, що в Україні «паряться» – «ах, як би Білорусь не вступила у війну»

Джерело

Новости Украины