Магазини Запоріжжя масово завищують ціни на товари першої потреби

Магазины Запорожья массово завышают цены на товары первой необходимости

Держпродспоживслужба Запорізької області виявила неприпустимо високий рівень порушень під час встановлення цін на соціально значущі товари.

З початку періоду військового стану Кабінет Міністрів України ухвалив постанову щодо державного регулювання цін на соціально значущі товари, серед яких: борошно пшеничне, макаронні вироби, батон, хліб, крупа гречана, крупа вівсяна, свинина, яловичина, птиця (тушки курячі), молоко, масло вершкове, сметана, яйця курячі, соняшникова олія, цукор кристалічний, капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, буряк, морква, картопля, етанол (розчин 96%), нестероїдні протизапальні лікарські засоби вітчизняні, антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні, 2 , А-95), дизельне паливо та скраплений газ для автомобілів.

Як повідомляє Держпродспоживслужба Запорізької області, протягом 9 місяців військового стану у Запоріжжі здійснено 40 позапланових перевірок у сфері дотримання закону щодо регулювання цін. Порушення було встановлено під час здійснення 37 перевірок, що становить 93% від їх загальної кількості.

Найбільше порушень було встановлено у сфері продажу бензину, автомобільного та дизельного палива, типовими з яких є: завищення рівня торгових надбавок понад встановлені та продаж палива за роздрібними цінами, встановленими без декларування зміни роздрібних цін на зазначені товари.

Під час здійснення перевірок цін на продовольчі товари було виявлено завищення торгової надбавки на товари, що мають суттєву соціальну значимість. За результатами цих перевірок за порушення вимог законодавства до магазинів-порушників застосовано адміністративно-господарські санкції, а посадові особи винні у вчиненні порушень притягнуті до адміністративної відповідальності. Суб'єктам торгівлі направлені приписи, які зобов'язують встановити коректні ціни відповідно до прийнятих законів.

Також Держпродспоживслужба здійснює цінові спостереження за торговельними точками з метою запобігання порушенням чинного законодавства щодо формування цін.

Протягом 9 місяців дії військового стану було проведено понад 8,3 тисяч цінових спостережень, які виявили 229 випадків встановлення магазинами цін із завищеною торговою надбавкою на соціально-значущі товари. За цим фактом проведено роз'яснювальні роботи, після яких ціни на ці товари знизили до економічно обґрунтованого рівня.

Тим часом тисячі окупантів передислокуються під Мелітополь.

Джерело

Новости Украины